Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gnistan är tänd – nu kallar division 1

Från 2016
EIF-Gnistan, 2013.
Bildtext Gnistan ville göra Ekenäs IF sällskap i division 1 nästa säsong. (Arkivbild)
Bild: Yle/Patric Westerlund

Efter en paus på 15 år vill Gnistan återvända till fotbollens division 1. Helsingforsklubben kvalar om avancemang med MuSa – och ska upp.

De fyra första säsongerna kom i mitten på 1990-talet (95–98). I början på 2000-talet (01–02) gjorde man en andra sejour. 2017 kan Gnistan vara tillbaka i herrarnas division 1.

– Målet vi hade satt upp före säsongen var att vinna serien men i och med att det gått så bra har målet uppdaterats – vi vill stiga, säger Christoffer Nyberg när Yle Sporten ringer upp ett par dagar före avancemangskvalet inleds på lördag.

Gnistan vann zon A i division 2 och kvalar nu om en plats i division 1 i ett dubbelmöte med Björneborgslaget Musan Salama som slutade tvåa i zon C.

– Vi har ett ganska rutinerat lag som varit länge ihop, det har funnits en grund som man kunnat bygga laget på. Största delen av spelarna har faktiskt spelat i ettan redan tidigare.

Tror du den erfarenheten hjälper er i kvalmatcherna?

– Helt säkert, det är rutinen som hjälpt oss att vända matcher hela säsongen. Jag tror inte nån börjar spänna alltför mycket inför ett kval.

Spelarna jobbar vid sidan om

Nyberg har själv åtskilliga division 1-säsonger bakom sig i Viikingit och PK-35. Till Gnistan kom han inför denna säsong – och producerat imponerande fyra mål och ungefär tio assist från sin vänsterbacksposition.

26-åringen blev i somras klar från Hanken och har nu börjat jobba. Alla spelare i Gnistan studerar eller arbetar vid sidan om fotbollen.

– Vissa har valt att spela på en lägre nivå för att de inte hinner träna för spel i ettan, medan andra är jättehungriga och vill uppåt.

Är du själv intresserad av att spela i ettan igen?

– Nog är det en möjlighet jag tänker på. Grani har ju i år visat att man kan arbeta och samtidigt spela division 1-fotboll, så nog håller jag dörren öppen. Det skulle vara helt roligt att spela i ettan igen.

Inget måste att stiga

Gnistan har ingen självklar målsättning att hålla till i division 1. Den 72-åriga mångåriga lagledaren Markus Krabbe – även kallad ”Mr. Gnistan" – vet att det krävs ökade resurser vid ett avancemang.

– Visst är det så, även om en del överdriver skillnaden. Det blir nog svårt ekonomiskt och division 1 är helt klart max med våra resurser, säger Krabbe.

– Det är ingen jättebesvikelse om det inte blir av, men nog är målet att stiga. Om det inte lyckas, så lyckas det inte.

Tudelad till avancemangskval

FC United-veterantränaren Keijo Paananen kritiserade kraftigt systemet där serievinnaren i damernas division 2 inte stiger direkt, utan tvingas kvala vidare.

Samma gäller som bekant i herrarnas division 2 där de tre zonvinnarna samt den bästa tvåan kvalar om två platser i ettan. Christoffer Nyberg är delad.

– Visst är det tungt att allting efter en lång säsong egentligen mäts på två matcher. Å andra sidan förstår jag att det på det här sättet kanske är lättare att få till geografiskt uppdelade grupper i tvåan så resorna inte blir för långa.

– Men titta till exempel på Honka som satsade jättemycket redan förra säsongen och ändå inte lyckades komma upp (vann sin zon överlägset men föll mot KPV i kvalet, red. anm.). Det kanske minskar på satsningarna i tvåan när det är så svårt att stiga.

Hur går det i kvalet, stiger Gnistan?

– Jo, svarar Nyberg bestämt. Jag ser nog ingen orsak till varför vi inte skulle spela i ettan nästa år, varför vi inte skulle klå MuSa. Vi försöker få ett bra resultat nu på lördag och sen säkrar vi allt hemma veckan efter.

Den första kvalmatchen spelas i Björneborg på lördag och returen i Åggelby i Helsingfors lördagen därpå (15.10). I det andra kvalparet möts FC Honka och OPS.

Diskussion om artikeln