Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smarta appar ersätter traditionella företag - allt fler får snuttjobb med osäkra inkomster

Från 2016
Uppdaterad 02.11.2016 04:55.
Sergio Carrera städar i en träningslokal.
Bildtext Sergio Carrera jobbar som egenanställd städare via plattformsföretaget Moppi.com.
Bild: Yle/Jouni Immonen

Allt fler jobb förmedlas via olika plattformar, som till exempel städjobb, matleveranser och taxitjänster. De som jobbar så här har ändå svårt att få drägliga inkomster och deras ställning på arbetsmarknaden är oftast svag.

Sergio Carrera från Guatemala jobbar som städare för plattformsföretaget Moppi.com. Carrera är ändå inte anställd av Moppi, utan han är egenanställd, en blandning av företagare och löntagare. Kunderna får han via Moppis nättjänst.

- Jag ser det som ett stadigvarande jobb. Jag är alltid inne och kollar mitt konto på Moppi och ser om nya jobb dyker upp, och då tar jag dem, säger Carrera.

Sergio Carrera
Bildtext Sergio Carrera drömmer om att en dag starta ett eget företag inom musikbranschen.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Carrera trivs med att jobbet är flexibelt och att han själv kan styra hur mycket han vill jobba.

- Om du vill kan du tjäna från under 1 000 euro ända upp tilll 1 500 euro. Allt beror på hur mycket du är beredd att jobba.

- Om man jämför slutlönen som städaren har möjlighet att ta ut, så är den över segmentet på de kollektivavtal som finns. Det blir en normal lön i slutändan, säger Fredrik Engvall, Moppis styrelseordförande och en av företagets grundare.

Egenanställda måste vara aktiva för att få tillräckligt med jobb

Moppi har verkat i drygt ett år och har 30-40 städare som jobbar varje vecka. Majoriteten av städarna har jobbet vid sidan av någonting annat, men en del försöker också livnära sig helt och hållet på det.

Fredrik Engvall, styrelseordförande och en av grundarna till moppi.com
Bildtext Fredrik Engvall var en av dem som var med och startade Moppi.com för ett år sedan. "Vi ville välja en bransch där det finns kunder", säger Engvall.
Bild: Yle

- Många av städarna är studerande och invandrare. Vi har också många sådana som har ett annat mål i livet än att vara städare, men som behöver en inkomst, till exempel konstnärer, berättar Engvall.

Experter förutspår att vart femte jobb i Finland kommer att ske via en plattform om 15 år.

Engvall medger att det här sättet att jobba som egenanställd inte passar alla.

- De som är kvar och jobbar tycker att det fungerar väldigt bra. Sen finns det förstås de som tycker att det inte finns tillräckligt mycket jobb, men det krävs ett eget ansvar att se till att man får de här jobben, säger Engvall.

Så fungerar plattformsföretaget Moppi.com:

  • Moppi fungerar som en marknadsplats där kunder och städare kan mötas.
  • Moppi tar provision för de kontrakt som görs mellan städare och kunder.
  • Alla städare är egenanställda och använder sig av faktureringstjänsterna Ukko eller Eezy.
  • Faktureringstjänsterna betalar lönen, sköter momsbetalning, fakturering, pensionsavgifter m.m.

Arbetsvillkoren för egenanställda varierar

Att jobba via plattformar suddar ut den traditionella modellen med löntagare och arbetsgivare. I stället blir det vanligare med frilansare, egenanställda och projektanställda.

Arbetskraften som gör de här jobben används som en buffert.

Plattformsföretagen organiserar jobbet på olika sätt och arbetsvillkoren varierar stort. Svenska Yle skrev i somras om att de som budar restaurangmat inte har något kollektivavtal.

Bild på Anton Salmenkylä i rosa jacka och hans cykel med en rosa termobox bakpå.
Bildtext Många av restaurangmatsbuden använder egen cykel i jobbet, oberoende av årstid.
Bild: Yle/ Catariina Salo

De som är egenanställda och säljer sin arbetsinsats verkar också i en slags gråzon - de är en blandning av löntagare och företagare.

Företagare kan till exempel dra av pensionsavgifter i beskattningen, men det kan inte en egenanställd. Blir en egenanställd arbetslös betraktas hen däremot som företagare och är inte berättigad till inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetslivets tudelning: trygga och otrygga inkomster

Historieprofessor Juha Siltala vid Helsingfors Univeristet är kritisk till det nya sättet att jobba via plattformar. Han anser att det handlar om att flytta över riskerna från företagen till dem som utför arbetet.

- Arbetskraften som gör de här jobben används som en buffert. De som använder arbetskraften vill vid behov kunna bli av med dem, säger Siltala.

Juha Siltala, professor i historia, HU
Bildtext Juha Siltala, professor i historia vid Helsingfors Universitet.
Bild: Yle

Tudelningen i arbetslivet handlar inte längre endast om vem som har jobb och vem som inte har det, utan i allt högre grad handlar det också om trygghet.

Det sker en tudelning mellan dem som har trygga anställningar med fasta inkomster och dem som får pussla ihop några arbetstimmar här och ett kort projekt där, och ändå inte får ihop till en dräglig inkomst.

- En del av den hyrda arbetskraften gör de här jobben på grund av sin livssituation och de gör det frivilligt, men de flesta hör inte till den här kategorin. Om de fick en riktig anställning skulle de ta den, säger Siltala.

Svenska Yle har tidigare skrivit om myten att ungdomar inte vill ha fasta jobb.

Om 15 år jobbar var femte finländare via plattformar

Taxitjänsten Uber och övernattningstjänsten Airbnb hör till de mest omtalade plattformsföretagen. I Finland finns till exempel Wolt och Foodora som levererar restaurangmat och städföretagen Moppi och Freska.

Uber-taxi applikation
Bildtext Det sägs att taxitjänsten Uber får 100 000 nya chaufförer varje månad.

I Finland är plattformsekonomin ännu blygsam, men den är på frammarsch. Experter förutspår att vart femte jobb i Finland kommer att ske via en plattform om 15 år.

- Vi har en ganska avancerad plattform som vi hela tiden utvecklar för att kunna lägga till fler städtjänster. I framtiden finns det kanske också möjligheter för andra typer av frilansare, säger Engvall på Moppi.com.

De nya sätten att jobba via plattformar kommer sannolikt att förändra arbetslivet i grunden och endel experter liknar trenden vid den industriella revolutionen. Samtidigt kommer det också att krävas tydligare regler för vilken ställning egenanställda har på arbetsmarknaden.

Några plattformsföretag:

  • Uber - världens största taxitjänst. Förarna använder egen bil.
  • Airbnb - världens största övernattningstjänst. Folk hyr t.ex. ut sitt hem.
  • Wolt och Foodora - levererar restaurangmat i Helsingfors, Åbo och Tammerfors.
  • Treamer - förmedlar olika jobb för unga: servitörer, assistenter, barnskötare m.m.
  • Moppi och Freska - förmedlar städtjänster i huvudstadsregionen.

Artikeln är en del av Svenska Yles satsning Ett tudelat Finland, som granskar skillnader i samhället. Vi tittar närmare på ämnesområdena hälsa, kostvanor, boende, utbildning, teknik, ekonomi och arbetsmarknad.

Ett tudelat Finland

Diskussion om artikeln