Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommundirektören som vägrar stänga in sig på sitt arbetsrum

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 06:56.
Tiina Heikka
Bildtext En kopp kaffe och drömtårta ger Tiina Heikka energi för den kommande arbetsdagen. Den här gången ger arrangemangen inför veckoslutets sysselsättningsmässa henne en orsak att skratta.
Bild: Yle/Tiina Jutila

Tiina Heikka i Lappträsk tar inte på sig rollen som en vardagligt grå kommundirektör. Den unga, energiska och kreativa ”Lilla My” sköter sin drömtjänst med huvudet bland molnen och med fötterna på jorden.

En motorcykel kör mot Lappträsk centrum. Under hjälmen glimtar en röd kalufs som får kommundirektör Tiina Heikka att flina glatt.

– Är det månne Pelle Miljoona som är i farten, säger hon och spanar efter den.

Man kan mycket väl få syn på punkpionjären Pelle Miljoona i Lappträsk, eftersom Heikkas ungdomsidol flyttade till glesbygden för ett par år sedan.

Vid ungefär samma tidpunkt gick Heikkas stora dröm i uppfyllelse då hon valdes till Lappträsks kommundirektör. Den nya byahövdingen åkte runt i byarna, tillbringade kvällarna tillsammans med sina kommuninvånare och lyssnade till deras önskemål.

Heikka blev igen en Lappträskbo bland andra Lappträskbor.

– Jag ville och vill vara med i min egna hemkommuns vardag och sysslor. Det har gett vår familj det privatliv vi behöver, fastän man kunde tänka sig något annat. Jag är inte någon stolt kommundirektör som sitter bänkad i något tjänsterum.

Skriver och regisserar teaterpjäser

Heikka skrattar mycket, och skriver. Hon skriver uttryckligen andra saker än byråkratiska texter – främst pjäser som hon själv regisserar.

Hon lockades till scenkonsten av förtroendevalda som blivit bitna av teaterflugan.

– Skratt och självironisk humor är en del av att vara Lappträskbo. Det för samman folk i olika åldrar och från olika språkgrupper.

Byahövdingens arbetserfarenhet kommer från tiden med korna på hemstället, på en svingård i Porlom, bakom ratten på en taxi i Tammerfors, som reporter på lokaltidningarna i närområdet och som försäljare av elektriska arbetsmaskiner.

Enligt Heikka var alla jobb lärorika.

Tiina Heikka och Rile Norberg
Bildtext Alla Lappträskbebisar får en bebispåse som är värd 100 euro. Kommundirektörens fingeravtryck syns också på påsen, eftersom hon har skrivit en dikt åt den nyfödda. Påsen och dess innehåll har designats av Rile Norberg.
Bild: Yle/Tiina Jutila

Hon pratar ogärna om sin familj. Men det privata blev ändå offentligt då Heikka som nyvald kommundirektör plötsligt upptäckte att hon var gravid.

Hennes dotter är nu två år gammal och hennes man jobbar fortfarande som busschaufför. Sin pappa förlorade Heikka i början av sin nya karriär.

– Början av 2014 var en väldigt tung tid, och känslorna svallade vilt. Det var pappas bortgång i februari och en länge önskad graviditet, som jag till en början inte vågade säga ett ord om. På jobbet hade jag nedläggningen av min gamla skola, Porlammin koulu, framför mig, suckar Heikka.

Visst kan jag bli byahövding i en större kommun också, så länge den heter Lappträsk.

Kommundirektörens hjärta blödde då hon föredrog stängningen. Det var ett måste – pengar fanns inte och elevbortfallet var en prövning.

Fastän Heikkas huvud fanns bland molnen hölls både hennes och politikernas fötter på jorden.

– Vi hade bra politiker och en bra sinnesstämning. Vi diskuterar och andan är konstruktiv.

Några stridande politiker har inte synts till i Lappträsk, till skillnad från Askola och Borgnäs. I den ena kommunen hade bråket att göra med kommundirektören, i den andra med kommunstyrelsen.

Fixar ljudanläggningar och elpiano

Som en riktig byahövding hälsar Heikka på alla som rör sig på bystråket. ”Hur går det”, säger hon åt ett par skolpojkar då hon går förbi, och får ”Tack bra” som svar.

Heikka har jobbat med att bli bättre på svenska, precis som hon lovade sina väljare.

Vid knuten till kommunhuset träffar Heikka en fransman som bor i ett av Lappträsks hyreshus. Fransmannen uttrycker sin oro om skicket på sin bostad. ”Tell Mauri or Ari about your problems”, säger Heikka och syftar på Lappträsks tekniska tjänstemän.

Vi är bra på att prata. Jag säger ofta att om ni vanligtvis reserverar en timme tid, så reservera två i Lappträsk. Som kommundirektör vill jag inte isolera mig i mitt arbetsrum.

Kommundirektörens mobiltelefon låter med jämna mellanrum. Snart är det dags för Lappträsks sysselsättnings- och rekryteringsmässa. För den behövs både elpiano och ljudanläggning. Heikka fixar allt.

– Jag tror inte att Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula eller någon traditionell kommundirektör gör sådant här. Jag tycker att det är roligt att vara med också i små saker, säger Heikka och avslutar meningen med ett ”jeespoks”.

Heikka sitter i kommundirektörens arbetsrum bara i en eller två timmar i veckan. Resten av hennes tid går åt till förhandlingar, möten och framför allt nätverkande.

– Vi är bra på att prata. Jag säger ofta att om ni vanligtvis reserverar en timme tid, så reservera två timmar i Lappträsk. Som kommundirektör vill jag inte isolera mig i mitt arbetsrum, utan jag vill vara en möjliggörare. Vid behov hjälper jag till exempel en nyinflyttad med att komma i gång.

Lappträsk vill bli mer människonära

Heikka nöjer sig inte med att bara pyssla med småsaker. Hon har utvecklat kommunens samarbete med universitet för att göra Lappträsk till ett bättre ställe att bo på.

Aalto-universitetet och Lappträsk planerar ett nytt bostadsområde tillsammans. Jyväskylä universitet hjälper med problem som har att göra med mobiler och vård. Heikka vill att kommunens språk ska utgå mer från människorna.

Egentligen är Heikkas och kommunfullmäktiges dröm större, eftersom de vill att hela Lappträsk ska bli mer människonära. En kommun där man först frågar vad kommuninvånarna behöver.

Tiina Heikka
Bildtext Tiina Heikka är en färgglad syn i Lappträsk Kapellby. Där hälsar hon på alla hon möter.
Bild: Yle/Tiina Jutila

Nuförtiden funderar man på saker och ting främst ur synvinkeln för tjänstemän, byggnader och redan existerande service. Och kunden, kommuninvånaren, finns någonstans långt borta: den sista länken i kedjan.

– I enkäter är saker och ting oftast bra i medeltal, fastän huvudet är i frysen och rumpan i ugnen, säger Heikka.

Hon tycker om ordspråket ”think like a village”. Heikka vill ta in den traditionella byn i modern tid och skapa ny gemenskap.

Som exempel nämner hon Hela byns arbetsrum som finns i Lappträsks bibliotek. Där sjunger symaskinerna och klubbarna snurrar på. I Porlom driver en lokal förening ett gym i kommunens lokaler.

– Kommunen är inte inblandad i någondera verksamheten och har inte lyckats förstöra dem. Kommunen har erbjudit möjligheterna och det är bra så.

Känner hälften av Lappträskborna

När kommundirektör Tiina Heikka kom till Lappträsk fick hon ett halssmycke vävt av mattrasor. Det har hon ännu inte använt och kommer knappast att använda det heller.

För kommundirektören räcker det att känna sina egna. Just nu hör hälften av Lappträsks invånare till Heikkas bekanta, och mängden ökar.

Pelle Miljoona är också redan tillräckligt bekant för att säga goddag åt.

– Jag har nått mitt mål. Men visst kan jag bli byahövding i en större kommun också, så länge den heter Lappträsk, säger Heikka busigt och påminner om att det går bra att flytta till Lappträsk.

Ursprungstext: Outi Pukkila, Yle Helsinki

Diskussion om artikeln