Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Egyptisk revolutionsmusiker på Teater Viirus

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 08:31.
Egyptiska revolutionsmusikern Ramy Essam på Teater Viirus
Bild: Yle/Åsa Thodén

Den egyptiska musikern Ramy Essam ledde hundratusentals demonstranter på Tahrirtorget i Kairo med sina politiska kampsånger under arabvåren 2011. Han arresterades, förhördes och torterades. Nu är han på turné i Svenskfinland.

I slutet av januari 2011 kom Ramy Essam till Kairo med sin gitarr för att delta i demonstrationerna på Tahrirtorget. Hundratusentals människor samlades dag efter dag på torget i protest mot den sittande presidenten och diktatorn Hosni Mubarak. Ramy Essam spelade och sjöng flera timmar om dagen, och han fick folkmassorna med sig.

- Sången och musiken förenade människorna. Hela stämningen på torget förändrades då vi sjöng tillsammans, säger Essam.

Sången "Irhal" - Avgå - kom att bli en hymn för den egyptiska revolutionen och hela den arabvåren, och Ramy Essam en hjälte och ikon. Varifrån modet och styrkan kom vet han inte riktigt, han bara måste göra det.

- Jag tror inte att vi tänkte så mycket just då. Det var som en magnet, en kraft som drog en med sig. För första gången kände vi att det finns en frihet för oss.

Fristad i Sverige

Som så många andra blev Ramy arresterad och torterad av myndigheterna. Men rädd var han aldrig, säger han, och aldrig har han tänkt på att ge upp kampen.

- Vi förlorade vår rädsla under kampen. Jag är inte längre rädd för någonting, inte ens döden, säger han.

Och döden har han sett på nära håll. Flera av hans kamrater dödades i striderna, en del av dem mer eller mindre i hans armar.

Livet i Kairo blev småningom omöjligt för Ramy Essam, och 2014 fick han en fristad som musiker i Malmö. Där har han tillbringat de senaste två åren, musicerat och turnerat i olika länder med sina sånger för demokrati och fred.

Ramy Essam i föreställningen "Ramy - In the Frontline" på Teater Viirus
Bild: Yle/Åsa Thodén

"Musiken kan förändra världen"

Och nu är han alltså i Finland och på Teater Viirus med föreställningen Ramy - In the Frontline.

Föreställningen beskrivs som ett livereportage eller en livedokumentär, en teatershow där Ramy delar med sig av sina erfarenheter. Han berättar, sjunger och visar videor från revolutionen. Det är grymt och ställvis mycket brutalt. Men själv är Ramy är fortfarande optimistisk och tror på en bättre framtid.

- Jag vill visa att människor kan förändras till det bättre. Jag har själv förändrats jättemycket på grund av den här kampen. Hela mitt sätt att tänka och förstå saker har förändrats.

En annan poäng som Ramy Essam vill föra fram är musikens makt och betydelse. Musiken förenar och motiverar människorna, säger han, och den är någonting som ingen diktator kan sätta stopp för. Musiken kan verkligen förändra saker, både stora och små.

- Jovisst, musik kan förändra hela världen. Konst kan förändra världen, men alldeles särskilt musiken. Jag såg det med egna ögon på Tahrirtorget när jag sjöng tillsammans med folket. Jag såg det, så jag vet det. Det är möjligt.

Ramy - In the Frontline turnerar i Svenskfinland i oktober. I november är föreställningen tillbaka i Helsingfors på Teater Viirus.

Diskussion om artikeln