Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demonstration för äldreomsorgen – ”Ni blir också äldre”

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 21:54.
Demonstranter samlas på medborgartorget för att protestera mot regeringens planer för äldreomsorgen.
Bild: Yle

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer drog på torsdagen ut till Medborgartorget i Helsingfors för att slå ett slag för äldreomsorgen.

Demonstrantrationen är en protest mot regeringens förslag att ändra dimensioneringen av antalet vårdare, från 0,5 vårdare per klient till 0,4 vårdare per klient.

Regeringen hoppas på det här sättet spara 70 miljoner euro.

Demonstranter samlas på medborgartorget för att protestera mot regeringens planer för äldreomsorgen.
Bildtext Ett par hundra demonstranter hade hunnit samlas redan innan kl 17.
Bild: Yle/ Freddi Wahlström

Enligt Anne Kisonen som är ordförande för en lokal fackavdelning skulle förändringen i praktiken betyda att flera åldringar skulle tillbringa sin tid i sängen.

- Det skulle föra med sig brister i åldringarnas primärvård. Antagligen skulle vi hamna i ett ekorrhjul där åldringar skulle gå från åldringshem till specialsjukvård och vidare till bäddavdelningar, säger hon.

Det finns hopp

Regeringens förslag har fått mycket kritik också från regeringspartierna. Bland annat riksdagsledamöterna Sari Sarkomaa (Saml), Hannakaisa Heikkinen (C) och Arja Juvonen (Sannf) som är utskottsansvariga i riksdagens social- och hälsovårdsutskott kräver att regeringen drar tillbaka förslaget.

Och det ser ut att finnas hopp. Enligt familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) behandlar regeringsparterna saken i budgetförhandlingarna.

- Målet att spara 70 miljoner euro finns kvar. Men nu försöker vi fundera varifrån de här 70 miljonerna ska komma, säger han.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Bildtext Minister Juha Rehula.
Bild: YLE/Chanette Härus

Rehula säger ändå inte rakt ut hur det kommer att gå med antalet vårdare.

- Vi ska försöka få till en sådan lösning som låter åldringarna leva ett tryggt liv.

Nyheten om att regeringen kanske backar i frågan väckte glada reaktioner vid demonstrationen. Kisonen sade att nyheten fick henne att känna att hon vaknade upp från en mardröm.

Artikeln uppdaterades 6.10.2016 klockan 21.49 med en korrekt titel för Kisonen.

Diskussion om artikeln