De borgerliga har närmat sig Sverigedemokraterna
De borgerliga partiledarna i Sverige vill ännu inte tala om samarbete med Sverigedemokraterna, trots att de närmat sig partiet. Blickarna vänds nu mot Gävle, där de borgerliga styr med stöd av SD.
Yle Nyheter besöker Gävle som ligger två timmar norr om Stockholm. Här styrde Socialdemokraterna i nästan hundra år, tills de självmant avgick för ett knappt år sedan.
Det hände efter att Sverigedemokraterna utnyttjade sin starka vågmästarposition och röstade tillsammans med de borgerliga partierna ner de rödgrönas budgetförslag.
Det samma hände för två år sedan i den svenska riksdagen, med den skillnaden att Stefan Löfvens regering sitter kvar, medan det rödgröna styret i Gävle avgick.
- Det var ju faktiskt som ett vakuum i kommunfullmäktigeförsamlingen. För vi hade faktiskt ingen aning om vad Sverigedemokraterna skulle välja för budgetförslag, säger Inger Källgren Sawela, som är kommunalråd och representerar Moderaterna.
Gävle miniatyrmodell för rikspolitiken?
Sedan dess regerar de borgerliga partierna i minoritet och har fått igenom sitt budgetförslag igen i år, tack vare stödet från Sverigedemokraterna.
Modellen har blivit högintressant på riksplanet och nämns ofta i diskussioner om hur Sverige kunde regeras, om de borgerliga vinner riksdagsvalet om två år.
Sedan förra riksdagsvalet har nämligen ett slags politiskt dödläge uppstått i rikspolitiken där det finns tre block i stället för två, och inget har majoritet. Hittills har SD isolerats i den nationella politiken och exemplen på samarbete med Sverigedemokraterna i de svenska kommunerna är få.
Men något samarbete mellan Alliansens partier och Sverigedemokraterna vill Inger Källgren Sawela egentligen inte tala om.
- Vi söker inget aktivt stöd och hur de ska rösta i frågorna vet vi inte förrän de har röstat, säger Källgren Sawela.
- Om man inte kan läsa dem mellan raderna, vilket man kan ibland, tillägger hon.
Också SD bjuds in till möten
En skillnad jämfört med tidigare valperioder är att det borgerliga styret i Gävle bjuder in alla partier till informationsmöten.
- Vi jobbar väldigt brett och det är ett helt annat ledarskap som kommunstyrelsens ordförande måste ha i det här läget.
Sverigedemokraterna i Gävle hade i sin tur väntat sig att de skulle få samarbeta mera med de borgerliga partierna, eftersom de har medverkat till att ge dem makten.
- Vi har inga politiska samtal, men däremot har moderata företrädare kontaktat mig och sökt stöd, säger Richard Carlsson, som är oppositionsråd för Sverigedemokraterna.
Nu signalerar Carlsson att det inte är självklart att stödet till de borgerligas budgetförslag ges nästa gång, utan att få något i utbyte.
Fler talar om "svenska värderingar"
Och vad som händer då följs noggrant runt om i landet. De senaste veckorna har en livlig debatt förts om huruvida det som har hänt i Gävle kan fungera i rikspolitiken.
Begrepp som svenska värderingar och borgerliga krav på strängare flyktingpolitik är exempel som lyfts upp på att de borgerliga har närmat sig Sverigedemokraterna.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har i intervjuer avvisat alla former av samarbete med Sverigedemokraterna. Men en undersökning från tidigare i år visar att över hälften av de moderata kommunpolitikerna anser att de borgerliga kan regera med stöd av Sverigedemokraterna.
"Alliansen och SD har inte närmat sig"
Ändå anser Källgren Sawela att de borgerliga inte har närmat sig SD i invandringspolitiken.
- Jag skulle inte uttrycka det som att Alliansen eller Socialdemokraterna har närmat sig Sverigedemokraterna, utan det var ju nödvändiga beslut att ta, då så fantastiskt många flyktingar, 163 000, sökte asyl i Sverige. Det var en helt orimlig situation och då fick man vidta vissa speciella åtgärder, säger Källgren Sawela.
Som exempel på olikheterna nämner hon att Sverigedemokraterna var det enda partiet i Gävle som nyligen röstade mot ett förslag om att höja hyrestaket för stora barnfamiljer, som inkluderar många utlandsfödda. Men Richard Carlsson höjer tonläget i debatten.
- Vi växer i nästan varje opinionsmätning. De andra partierna måste ju förhålla sig till oss, och man hör ju också att man retoriskt närmar sig vår politik, säger Richard Carlsson.