Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk kan förlora civiltjänstcentralen

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 13:54.
civiltjänstcentralen i Lappträsk
Bild: YLE/Stefan Härus

Lappträsk kan förlora sin civiltjänstcentral till Lahtis. Ett gammalt kasernområde kan vara billigare och mer ändamålsenligt för verksamheten.

Enligt Lappträsk civiltjänstcentrals direktör Mikko Reijonen kartlägger staten som bäst olika möjligheter för var civiltjänstcentralen ska finnas i framtiden. Ett alternativ är det gamla kasernområdet i Hennala i Lahtis.

Om inte Lappträsk kan motivera varför centralen behövs i kommunen inleds samarbetsförhandlingar redan i november.

1000 kvadratmeter för liten

Mikko Reijonen berättar att centralen i Lappträsk i dagens läge är ungefär tusen kvadratmeter för liten och dessutom lider fastigheterna av problem med inneluften.

- Ett sådant alternativ att centralen fortsätter i Lappträsk utan att vi gör någonting finns inte.

Lappträsk kommun skulle stå för kostnaderna för renovering och nybygge, men en del av pengarna skulle återbördas genom större hyresintäkter.

Fördelarna med Lappträsk är enligt Reijonen den kunskap och erfarenhet som personalen sitter på. Tvåspråkigheten är ett stort plus eftersom civiltjänstcentralen tar emot även svenskspråkiga.

Loviisan Sanomat: 30 arbetsplatser hotade

Lappträsk kommun har enligt tidningen Loviisan Sanomat fört förhandlingar om det nya hyreskontraktet sedan våren och förhandlingarna är ännu på hälft.

Det nuvarande avtalet med statliga KEHA-centret är i kraft till slutet av år 2018.

Lappträsk skulle förlora omkring 30 arbetsplatser om verksamheten flyttar bort från och med år 2019.

Dessutom skulle de lokala företagen gå miste om kring 2000 kunder om året, säger kommundirektör Tiina Heikka i Loviisan Sanomat. Det skulle vara svårt att hitta ny användning för centralens fastigheter, som har en yta på sammanlagt över 10 000 kvadratmeter.

- Vi behöver civiltjänstcentralen, Lahtis behöver den inte, säger Heikka.

Artikeln uppdaterad 7 oktober klockan 7.45 och 8 med information och kommentarer av Mikko Reijonen och citat ur Loviisan Sanomat.

Diskussion om artikeln