Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eftersnack frågar: Vilar det en förbannelse över finländsk fotboll?

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 17:02.
Lukas Hradecky släpper in ett mål, Italien-Finland, juni 2016.
Bildtext (Talande) arkivbild. Bollen i mål bakom ryggen på finländska laget, i detta fall mot Italien i juni 2016.
Bild: All Over Press
Programmet är inte längre tillgängligt
Eftersnack: Eftersnack 07.10.2016. Sidekick: Misha Eriksson. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är inte många minuter kvar och Finland leder sensationellt 1-2 på bortaplan. Sen börjar det hända och i matchens allra sista beröring sparkar Island in 3-2. Typiskt! rasar vi. Skyller på domaren. Skyller på tränaren. Men är allt egentligen helt lönlöst: vilar det en förbannelse över finsk landslagsfotboll?

Vänner av finländsk fotboll minns fortfarande bittert – kanske lite för bittert – de där snöpliga sekunderna mot Ungern i en livsviktig match på hemmaplan år 1997. Men är du en person som älskar idrottsligt självplågeri ska du absolut kolla in klassikern.

I går slogs ytterligare en nit till in i kistan då Island på ett nästan obegripligt sätt lyckades forcera in två mål på några minuter. Detta efter en lång isländsk press som tycktes delvis sponsorerad av den norska domaren. Segermålet är extremt kontroversiellt, vilket Finlands välpresterande målvakt (förutom vid det första isländska målet) Lukas Hradecky var rasande över efter matchen.

Men. Det är också helt möjligt att bollen redan var över mållinjen innan Hradecky flyttade den tillbaka, detta lär vi tvista om länge.

Så hur som helst måste man tänka längre än att skylla på domaren och på allmän otur. Låt oss istället ta en vetenskaplig ansats: vilar det helt enkelt en lång förbannelse över finländsk fotboll?

Att det helt enkelt inte kan fixa sig. Att vi för evigt är dömda till att slå huvudet blodigt i stolpen (på extra tilläggstid).

Eller som Jari Tervo så poetiskt uttryckte det:

I fri översättning: I femtio år har jag följt med det finländska fotbollslandslagets matcher. Nu slutar jag. Ingenting kommer någonsin att förändras. Perkele.

Det här är en fråga som tarvar debatt. Därför ska vi naturligtvis ta upp det i dagens Eftersnack. Men först behöver vi din input. Tanka åsikter i Slaget efter tolv som ska diskutera saken i dag, deltag i diskussionen nedan och rösta i vår gallup – så spinner vi sedan vidare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega fre kl. 15.03
Repris lör kl. 20.03
Yle Fem sön kl. 16.15
Podden finns på Arenan.