Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misär i blickpunkten i Kina

Från 2016
Wang Shuyan (i mitten) diskuterar med en kollega från Rädda barnen i Kina och en jordbrukare i en by i bergen i det sydvästliga landskapet Sichuan.
Bildtext Wang Shuyan (i mitten) diskuterar med en kollega från Rädda barnen i Kina och en jordbrukare i en by i bergen i det sydvästliga landskapet Sichuan.
Bild: Yle / Björn Ådahl

En desperat moder matade sina två småbarn med råttgift innan hon själv svalde giftet. Fadern var inte på plats, men när han senare fick veta vad som hade hänt begick också han självmord.

Föräldrarna var småbrukare i isolerade bergstrakter i det västliga landskapet Gansu. På en lapp hade modern skrivit att den förra skörden hade misslyckats.

- Jag ber om ursäkt för att jag inte längre kan föda mina barn, avslutade hon det korta brevet.

Låg tröskel

Tragedin fick mycket uppmärksamhet i de kinesiska massmedierna. Den påminde folket om att mer än 70 miljoner kineser fortfarande lever under den officiella fattigdomsgränsen.

I Kina är gränsen fastställd på en klart lägre nivå än den som till exempel FN använder. De som lever under den kinesiska fattigdomsgränsen förtjänar inte ens 300 euro om året.

De flesta av dem lever i avlägsna, ofta karga och bergiga områden i inlandet. En oproportionerligt stor del hör till någon av Kinas 55 etniska minoriteter som främst befolkar trakterna nära landets långa gränser.

De fattigaste kommunerna är förenade med det övriga Kina enbart med smala landsvägar som ofta blockeras av jordskred och stenras.
Bildtext De fattigaste kommunerna är förenade med det övriga Kina enbart med smala landsvägar som ofta blockeras av jordskred och stenras.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Barnen drabbas

Kinas omtvistade så kallade ettbarnsregel har aldrig gällt de etniska minoriteterna. Det är därför vanligt att familjerna är stora.

- Som en följd av fattigdomen stannar barnen hemma. I stället för att gå i skola måste de hjälpa sina föräldrar att skaffa inkomster, berättar Wang Shuyan som arbetar för Rädda barnen i Kina.

Wang betonar att fattigdomen på så sätt går i arv. En stor del av barnen förblir analfabeter och de som hör till en etnisk minoritet lär sig inte heller kinesiska.

- De som inte kan läsa och skriva har svårt att klara sig i dagens Kina. Om man inte heller pratar kinesiska är det så gott som omöjligt att få ett arbete, konstaterar Wang.

Enastående framgångar

Presidenten Xi Jinping har meddelat att han vill att den absoluta fattigdomen ska vara helt och hållet utplånad år 2020. Han har gett lokala beslutsfattare i fattiga kommuner order om att prioritera kampen mot fattigdomen, och han har meddelat att deras framtida karriär beror på hur framgångsrika deras ansträngningar är i det här fallet.

Under de senaste tre decennierna har antalet fattiga minskat på ett aldrig förr skådat sätt. När Kina öppnade sina dörrar för omvärlden i början av 1980-talet klassificerades långt mer än hälften av befolkningen som fattig men i dag underskrider andelen tio procent.

Byarna i avlägsna områden befolkas främst av äldre människor och barn. Barnens föräldrar fungerar som gästarbetare i städerna.
Bildtext Byarna i avlägsna områden befolkas främst av äldre människor och barn. Barnens föräldrar fungerar som gästarbetare i städerna.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hårresande oärlighet

Under de senaste åren har den positiva utvecklingen bromsat upp. Många observatörer tvivlar därför på att Xi lyckas förverkliga sin målsättning.

I och med att Wang Shuyan arbetar för en västerländsk medborgarorganisation i ett auktoritärt land vill hon inte säga vad hon tror att det beror på. Det finns ändå frispråkiga kineser som gör det.

- På lokal nivå är många beslutsfattare korrumperade. De missbrukar sin makt och förstör kommunistpartiets rykte, konstaterade den pensionerade professorn Mao Singhu i ett tv-program som visades i Hongkong.

Mao poängterade att det här gäller också i de fattigaste kommunerna. Med jämna mellanrum åker lokala ledare dit för att ha försnillat medel som är riktade till dem som lever under fattigdomsgränsen. Den ökända korruptionen drabbar med andra ord till och med dem som inte har just något alls.

Björn Ådahl, Hongkong

Diskussion om artikeln