Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det här ryska planet kränkte Finlands luftrum på torsdag kväll

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 11:15.
Ryska jaktplan kränkte Finlands luftrum
Bild: Försvarsmakten

Ryska jaktplan misstänks ha kränkt Finlands luftrum vid två tillfällen under gårdagen. Båda de misstänkta kränkningarna skedde över Finska viken, söder om Borgå.

Det första fallet inträffade på eftermiddagen före klockan fem, det andra vid halvtiotiden på kvällen. Båda gångerna var plantypen Su-27, men det handlade om olika flygplan.

Flygvapnet identifierade planen och fotograferade dem.

Eftermiddagens luftrumskränkning varade ca en minut. Det ryska jaktplanet flög ca 13 kilometer i finskt luftrum söder om Borgå klockan 16:43.

Kvällens kränkning skedde i samma område klockan 21:33.

Gränsbekvakningen utreder

– Eftersom det är fråga om en brottsmisstanke så förflyttas utredningen över till förundersökningsmyndigheten som i det här fallet är gränsbevakningen. Finska vikens gränsbevakning inleder nu en förundersökning som tar den tid den tar.

- Utrikesministeriet tar ställning till om utredningen innebär kontakt med Ryssland, säger Max Arhippainen som är informationsdirektör vid Försvarsministeriet.

Enligt Arhippainen kan utredningen ta allt mellan några dagar till några veckor. Arhippainen vill inte kommentera vad luftrumskränkningarna betyder för Östersjöområdet, men han ser allvarligt på dem.

– Varje kränkning av en suverän stats territoriella integritet är allvarlig, hur kort eller lång den än är. Det som man har sett är att den ryska militära flygaktiviteten över Östersjön har varit aktiv under torsdagen, säger han.

Arhippainen påminner om att det under de senaste åren skett en liten minskning av antalet luftrumskränkningar.

– Före de här två kränkningarna har vi bara haft två luftrumskränkningar i år, och då var det fråga om ett danskt flygplan. Under förra året hade vi två amerikanska plan som kränkte finskt luftrum under samma dag. Dessutom kränkte ett ryskt transportplan finskt luftrum under sommaren 2015, säger han.

Ryssland bestrider kränkningarna

Rysslands försvarsministerium bestrider att ryska jaktplan ska ha kränkt Finlands luftrum.

Det ryska försvarsministeriet har i ett uttalande till nyhetsbyrån TASS sagt att ”Alla flygningar som utförts av det ryska flygvapnet har enligt internationella regler hållit sig i neutralt luftrum, och inga andra länders gränser har överträtts”.

Uttalandet gjordes innan den andra luftrumskränkningen i torsdags.

Diskussion om artikeln