Inred med grönväxter – de skapar frodighet i hemmet
Efter en lång skön sommar kommer alltid stunden då det är dags att avsluta trädgårds- och terrasslivet.
Vi flyttar inomhus och med följer längtan efter färg och växters frodighet. Då är det är dags att se över krukväxterna och skapa sig en grön oas inomhus.
Levande växter är bra för vårt välmående på många olika sätt. Växterna påverkar inomhusklimatet positivt genom att höja luftfuktigheten och syresätta luften.
Bladmassan dämpar ekot i rummet och flera växter renar rumsluften. Framförallt skapar växterna trevnad och harmoni. Det finns också forskning som påvisar växternas goda inverkan på vår psykiska hälsa.
Rätt växt på rätt plats
Idag finns det ett stort utbud av olika krukväxter som alla har olika egenskaper och krav på skötsel. Frågan som många ställer sig är hur välja rätt växt. Här följer några tips:
- Fundera över placeringen och ljusförhållandena. Skall du ha växten vid fönstret eller längre in i rummet?
- I vilket vädersträck ligger fönstret/fönstren?
- Uppvärmningen av rummet har betydelse. Har du batterier (el- eller vattenburna), golvvärme eller kanske luftvärmepump? Eluppvärmning och luftvärmepumpar sänker luftfuktigheten i bostaden medan golvvärme är skonsammare för växterna.
- Tänk efter om du vill ha växter som kräver mycket skötsel eller växter som klarar sig med mindre tillsyn.
- Placera gärna flera växter nära varandra, då skapas ett bra mikroklimat kring växterna som gynnar deras trivsel.
- Välj växter som framhäver varandra. Kombinera också gärna stora och små växter, uppåtväxande och hängande eller växter med olika form.
- Växter med mjuka blad kräver ofta mera och tätare bevattning än växter med hårda blad. Brokbladiga växter mår bättre i indirekt ljus.
Växter för olika temperaturer
Många av våra grönväxter härstammar från subtropiska områden. I regnskogen utsätts inte växterna för direkt solljus utan ljuset är mjukt och skonsamt.
Temperaturen är också ofta rätt lik vår inomhustemperatur, kring 20-22 C. Däremot är luftfuktigheten högre i tropikerna.
Några exempel på subtropiska växter: Fredskalla, Paraplyaralia, Spjutbräken, Monstera, Philodendron, Pilea och Guldpalm.
Ökenväxter som kaktusar och suckulenter är härdade att tåla både hög värme och torka liksom kyla och väta. Kaktusar klarar det mesta och kan gärna stå i full sol.
Bästa tipsen för nybörjaren
Med vår långa mörka vinter kan tillgången till ljus kan vara en stor utmaning.
Det finns dock några växter som klarar sig med mycket lite ljus. De tåligaste är Aspidistra och Zamiakalla (Zamioculcas) samt Silverkallan (Aglaonema).
Friskt vågat hälften vunnet, det är bara att pröva sig fram. Börja med några växter och utöka så småningom.
Du behöver heller inte börja med de mest exklusiva och dyra växterna. Köp hem några av den billigare sorten och trivs de inte så byter du helt enkelt ut dem.
Några bra webbsidor:
Blomsterfrämjandet har en plantbank med skötselråd för grön- och krukväxter.
Floradania har samlat en hel del information om krukväxter, sidan finns även på svenska.
- Asparagus setaceus, Fjädersparris
- Anthurium Scherzerianum `Cappucino`, Flamingoblomma
- Dracaena surculosa, Buskdracena
- Soleirolia soleirolii, Hemtrevnad
- Ripsalis pilocarpa, Ullbärskaktus
- Cycas, Kottepalm
- Pilea depressa, Glanspilea
- Clusia, Narrfikus
- Spatiphyllum, Fredskalla
- Minicyklamen
- Dendrobium
- Prydnadspumpor