Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Colombias president får Nobels fredspris 2016

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 18:34.
Colombias president Juan Manuel Santos vinkar.
Bildtext President Juan Manuel Santos
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Nobels fredspris 2016 går till Colombias president Juan Manuel Santos, tillkännagav den norska Nobelkommittén i dag.

- Det är ett stort, stort erkännande av vårt land. Jag tar emot det med all ödmjukhet och är evigt tacksam, säger Santos i en intervju som publicerats på Nobelprisets Facebook-konto.

65-åriga Santos har varit president i Colombia sedan 7 augusti 2010.

Den 25 augusti i år meddelade Farcgerillan och den colombianska regeringen att de ingått fredsavtal efter ett över 50 år långt inbördeskrig.

Kriget har enligt Nobelkommittén krävt minst 220 000 människors liv, och sex miljoner människor har tvingats lämna sina hem på grund av striderna.

Nobels fredspris 2016 offentliggörs - Spela upp på Arenan

Nobelkommittén säger att priset också är en hyllning till det colombianska folket - som trots svårigheter och övergrepp inte har gett upp hoppet om en rättvis fred - och till alla parter som har bidragit till den här fredsprocessen.

- Det är inte minst en hyllning till de otaliga offren för inbördeskriget, sade ledaren för Nobelkommittén Kaci Kullmann Five.

Folket sade nej till fredsavtalet

Även om president Juan Manuel Santos lyckats få till stånd ett fredsavtal så avvisades avtalet av det colombianska folket. I början oktober röstade en knapp majoritet mot det färska fredsavtalet.

Det var känt att det fanns starkt motstånd mot fredsavtalet som undertecknades högtidligt i slutet av september, men resultatet av omröstningen blev ändå en chock för nationen och omvärlden.

Människor firar fredsavtalet med Farc i Bogota.
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Men trots resultatet i folkomröstningen anser Nobelkommittén att Santos har först den blodiga konflikten betydligt närmare en fredlig lösning.

Kullmann Five konstaterade också att resultatet inte betyder att det colombianska folket är emot freden. Hon uppmanade omvärlden att fortsätta visa stöd för fredsprocessen.

– Nobelkommittén hoppas att alla parter ska ta ansvar och delta konstruktivt i kommande fredssamtal, sade hon.

Farcgerillan omnämndes inte

Presidentens motpart i fredsförhandlingarna, Farcgerillan, fick inget särskilt omnämnande. Det här uppmärksammades av en reporter som ställde Kullmann Five frågan varför kommittén inte delade priset mellan parterna.

- Presidenten var den som tog det första och historiska initiativet. Det har också funnits tidigare försök men president Santos har satsat allt, svarade Kullmann Five.

Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londono Echeverri, alias "Timochenko" gratulerar varandra vid underteckningsceremonin. Kubas president Raul Castro följer med i bakgrunden
Bildtext Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londono Echeverri, alias "Timochenko" gratulerar varandra vid underteckningsceremonin. Kubas president Raul Castro följer med i bakgrunden
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Hon valde att inte kommentera frågan om det är omöjligt att ge priset till en gerillarörelse.

- Vi kommenterar aldrig dem som inte får priset.

Farcgerillans ledare Timosjenko kommenterat Nobels fredspris med att säga att han bara är intresserad av fred - inte av priser.

Latinamerikas tur

Årets fredspris blir det första på över 20 år som går till någon från Latinamerika.

Senast regionen uppmärksammades med ett fredspris var 1992 då guatemalanskan Rigoberta Menchú fick priset för sin kamp för social rättvisa för landets ursprungsbefolkning.

Totalt har fredspriset, i år medräknat, fem gånger tilldelats Syd- eller Latinamerika.

Priset har delats ut sedan 1901.