Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slaget efter Tolv: "Kan ju inte vara annat än underkänt"

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 13:48.
Finland föll tungt på Island.
Bildtext Finland föll tungt på Island.
Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON

Yle Sportens Christoffer Herberts lade ut texten i Slaget efter Tolv på fredagen när Hasse Backes period som förbundskapten kom på tal. Det kan ju inte bli annat än underkänt, slog Herberts fast.

Herberts deltog i Slaget tillsammans med Jonatan Johansson och Peter Enckelman och fick frågan av programledaren Janne Isaksson om ett hurudant betyg han är redo att ge Hasse Backe som förbundskapten efter Finlands 2-3 förlust mot Island i Reykjavik på torsdagskvällen.

– Det är svårt att ge godkänt åt en tränare som inte vunnit en enda match. Finland har spelat 396 dagar utan att ta en enda seger. Målskillnaden är risig. Mycket positivt fanns visserligen att notera igår, men det är varken mer eller mindre än den sämsta starten för en förbundskaptensperiod någonsin. Det kan ju inte vara annat än underkänt, slog Herberts fast.

Hasse Backe, mars 2016.
Bildtext Hasse Backe får underkänt.
Bild: All Over Press

Enckelman och Johansson var mildare i sitt omdömde och betonade behovet att tid i omställningen när en helt ny tränare tar över.

En stor omställning som Finland tvingats till under de två kvalmatcherna mot Island och Kroatien är livet utan Roman Eremenko. Panelen var övertygade om att Eremenko behövs på planen, men såg ändå positiva drag i det sätt Finlands spelade på utan CSKA Moskva-playmakern.

– Man tar det lag man har till sitt förfogande och gör det bästa av situationen. Är Roman med spelar man på ett sätt för att komma åt hans styrkor, är han inte med gäller samma sak. Nu saknade vi också Pohjanpalo, Uronen och Sparv så med tanke på det har vi ett bra material där vem som helst kan komma in och spela bra. Mot Kroatien måste Finland spela vidare utan Roman på planen och det kan man lyckas med. Men han är helt klart en matchvinnande spelare och en sådan spelare vill man ha på planen, konstaterade Jonatan Johansson.

Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Bildtext Finsk framgång under Markku Kanerva.
Bild: EPA

Christoffer Herberts drog paraleller till Markku Kanervas tid vid rodret förra hösten, när Finland också tvingades klara sig utan Roman Eremenko. Då klarade sig Finland bra.

– Finlands insats igår med tanke på mentalitet och inställning påminde mycket om matcherna under Markku Kanerva, fyra matcher då Finland inte förlorade en enda gång. I de matcherna var Roman inte med och nu såg man igen ett större kollektivt ansvarstagande. Men det kan ändå inte vara så att ett lag spelar bättre utan sin största stjärna, det måste finnas ett större kollektiv arbete för att få det fungera med Roman på planen, det måste Hasse Backe jobba på, menade Herberts.

Roman Eremenko är för tillfället avstängd medan Uefa utreder något ingen riktigt vill säga något om. Peter Enckelman lider med spelaren i stormens öga.

– Jag tycker det är synd för Romans skulle. Det finns mest frågor och inga svar och det är oerhört frustrerande, inte minst för hans skull, menade den forne Aston Villa-målvakten.

Christoffer Herberts var frustrerad han med. Han ville påpeka att det sannolikt handlar om en ganska grov förseelse med tanke på straffets längd.

– Jag är oerhört frustrerad på att vi har så dålig insyn i det här fallet, insyn och genomskinlighet brukar betonas inom Uefa och Fifa men nu är det helt tvärtom. Nu tvingas vi godta att Finlands bästa spelare är borta utan någon desto mer förklaring. Det har diskuterats om dels hans övergång från Kazan till Moskva och dels om dopning. Fransmannen Mamadou Sakho stängdes av i just 30 dagar när en dopningsgrej skulle utredas så där går parallellerna snabbt dit. Men jag är mest frustrerad över bristande insyn, konstaterade Herberts.

Jonatan Johansson hemma i Skottland. Sportmagasinet oktober 2015.
Bildtext Jonatan Johansson deltog i Slaget från Skottland.
Bild: Yle

Jonatan Johansson höll med om Romans avstängning, men ville också betona det faktum att Eremenko ingaluna var den enda spelare som saknades mot Island och även saknas mot Ukraina. Peter Enckelman såg i positiva drag i det sätt på vilket Finland spelade utan Eremenko.

– Spelet för Finland var bättre organiserat och när Roman saknade ur elvan klev flera spelare fram och tog ansvar. I vissa fall brukar spelare luta sig tillbaka och låta Roman Eremenko eller Perparim Hetemaj tar ansvar. Nu spelade man mer aktivt som ett lag.

Kroatien vann igår 6-0 över Kosovo på bortaplan. Finland möter Kroatien i Tammerfors på söndag klockan 19.00. Yle visar matchen i Yle TV2 och på Arenan.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 07.10.16 Hur mår Finlands fotbollslandslag?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln