Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Antas: "Vi vill ha kvar civiltjänstcentralen i Lappträsk"

Från 2016
Uppdaterad 07.10.2016 13:39.
Olika byggnader vid civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Bildtext Civiltjänstcentralen finns för tillfället i natursköna Sjökulla i Lappträsk.
Bild: Yle/Katarina Lind

Civiltjänstcentralens framtid kommer att diskuteras inofficiellt på kommunstyrelsens möte på måndag.

- Jag tror inte att man hittar en enda politiker i Lappträsk som inte skulle vilja bevara civiltjänstcentralen här, säger Thomas Antas (SFP), som är Lappträsk kommunstyrelses första vice ordförande och fullmäktigeledamot.

Antas säger att politikerna hittills har fått mest information om situationen via medierna. Men enligt honom kan Lappträsks beslutsfattare egentligen inte ta ställning till ärendet förrän hyresgästen, det vill säga staten, står i kontakt med kommunen gällande sina planer.

- Vi har nog varit medvetna om att det finns andra städer som är intresserade av verksamheten, eftersom det på många håll finns stora byggnader som lämpar sig för den här typen av verksamhet, säger Antas.

Thomas Antas.
Bildtext Thomas Antas (SFP) tror att varenda politiker i Lappträsk vill bevara civiltjänstcentralen i kommunen.
Bild: Thomas Antas

"Vi har hela tiden satsat på området"

Enligt civiltjänstcentralens direktör Mikko Reijonen är centralen i Lappträsk i dagens läge ungefär tusen kvadratmeter för liten. Dessutom lider fastigheterna, som också Yle Östnyland tidigare har berättat, av problem med inneluften.

Kommer då politikerna i Lappträsk att ha en vilja att stå för kostnaderna för en renovering av fastigheterna i Lappträsk och ett eventuellt nybygge där?

- Det återstår att se hur stora kostnader det handlar om. Det är ju inte så att vi inte tidigare skulle ha renoverat, utan vi har hela tiden satsat på området och renoverat byggnaderna helt enligt hyresgästens önskemål. Men allt är lite i luften och vi vet ganska lite för tillfället, konstaterar Antas.

För tillfället utreder staten olika möjligheter för var centralen kan finnas i framtiden, konstaterar Reijonen.

Ett gammalt kasernområde i Hennala i Lahtis kan vara billigare och mer ändamålsenligt för verksamheten, som eventuellt skulle flyttas dit från och med 2019.

Många fördelar med Lappträsk

Antas ser ändå många fördelar med Lappträsk som fortsatt placeringsort.

- Verksamheten har ju byggts upp här och sakkunskapen hos personalen är en stor styrka. Dessutom är lokalerna ändamålsenliga och jag anser inte att de har några stora brister, säger han.

Civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Bildtext Lokalerna i Sjökulla har inga stora brister, anser kommunpolitikern Thomas Antas (SFP).
Bild: Yle/Katarina Lind

Senast under sommaren sanerades en av byggnaderna på området. Frågan är vilken användning kommunen har för sina byggnader om civiltjänstcentralen flyttar bort från Sjökulla.

- Det återstår att se. Det handlar ju om en enorm byggnadsmassa som kommunen själv inte har någon användning för. Det är en fråga vi inte överhuvudtaget har hunnit ta ställning till. För tillfället är nog målsättningen att centralen fortsätter i Lappträsk helt som tidigare, konstaterar Antas.

Lappträsk kan förlora många arbetsplatser

Om Lappträsk förlorar centralen kan det få flera följder för kommunen.

- För det första handlar det ju om omkring 30 arbetsplatser, vilket är många förlorade jobb i en kommun av Lappträsks storlek. Många av de anställda har dessutom en relativt hög utbildning, säger Antas.

Han nämner också det faktum att alla civiltjänstgörare åtminstone en gång i livet besöker Lappträsk och blir bekanta med kommunen på det sättet, vilket har ett visst pr-värde. Dessutom lämnar tjänstgörarna en del pengar i kommunen, även om det inte handlar om större summor, konstaterar Antas.

- Vi har hela tiden varit lyhörda för statens önskemål. Vi vill ha kvar centralen, säger Antas.

Diskussion om artikeln