Fredagssnackarna om fallet McDonald: Etik viktigare än byråkratiska regler
Läkaren Outi McDonald i Hangö borde dömas för förskingring och för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Det krävde åklagaren i en rättegång som pågick hela onsdagen (5.10). Fredagssnackarna är av annan åsikt.
Insamling av gamla förnödenheter skulle enligt grundtrygghetsdirektören i Hangö Elisabeth Kajander ha krävt att man har tillstånd. McDonald ville donera sjukvårdsföremålen till sjukhus i Afrika.
- Det här är viktigare än att följa byråkratiska regler. Det handlar om etik, säger Larson Österberg.
Utan att ta ställning till vad som egentligen ligger bakom allt, menar Österberg att staden kunde ha utnyttjat situationen till något positivt.
- Hangö kunde ha vänt på det här. Staden kunde ha gjort det till en positiv grej och berättat för alla att man skickar förnödenheter till dem som behöver hjälp i Afrika, säger han.
Outi McDonald jobbade för ett gott ändamål, menar Lili-Ann Junell-Kousa.
- Staden har gjort en höna av en fjäder, säger hon uppenbart upprörd.
Junell-Kousa presenterar en teori i Fredagssnack. Junell-Kousa är bergssäker på att det handlar om ett maktförhållande mellan grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander och läkare Outi McDonald.
Yle Västnyland bjuder på fredagar in snackare som reflekterar över veckan som gått. Ekenäsborna Lili-Ann Junell-Kousa och Larson Österberg diskuterade den 7 oktober.
