Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så luktar Helsingfors - stadsmuseet har ny Helsingforsdoft varje vecka

Från 2016
Tove vesterbacka i helsingfors stadsmuseum
Bildtext Tove Vesterbacka är marknadsföringschef vid Helsingfors stadsmuseum. Hon sitter i loungen utanför den nya luktinstallationen i museet.
Bild: Yle/Carina Bruun

Helsingfors stadsmuseum utmanar luktsinnet och väcker stadsbornas minnen till liv med hjälp av olika Helsingforslukter.

Uppe på fjärde våningen i Helsingfors stadsmuseum finns två höga pelare som sprutar ut vattenånga. En bekant doft av något sött och möjligtvis tjära sprider sig i utrymmet, men Yle Huvudstadsregionens reporter kan inte sätta fingret på var i Helsingfors det luktar på samma sätt.

- Jag tänker inte avslöja vilka lukter vi har, det får besökarna själva försöka gissa sig till först, säger Tove Vesterbacka som är Helsingfors stadsmuseums marknadsföringschef.

Rätt svar får man efteråt, men det är enligt Vesterbacka inte huvudsaken.

- Fastän det är lukten som är i fokus, är det viktiga de egna minnena och nostalgin som man förknippar med en viss doft, säger hon.

Nya lukter varje vecka

Lukterna eller dofterna kommer att bytas ut varje vecka. Allt som allt finns det sex stycken olika plus en bonuslukt till julen.

- Vi frågade vår kundpanel vad Helsingfors luktar och vi fick över 200 svar. Bland svaren fanns hav, spårvagn och människorna i spåran en regnig eftermiddag, säger Vesterbacka och försäkrar att de inte kommer att ha med några äckliga lukter.

Bland annat ordnas speed dating där man lär känna någon genom personens doft.

Lukttemat kommer att fortsätta fram till januari med olika luktevenemang. Bland annat ordnar Helsingfors stadsmuseum speed dating där man lär känna någon av motsatt kön genom personens doft.

Över 200 000 besökare i år

Helsingfors stadsmuseum har haft rekordmånga besökare sedan de öppnade i torgkvarteren i maj.

- På fyra månader har vi haft 200 000 besökare. Vi är mer än nöjda. Om det fortsätter i den här takten så slår vi alla tiders museirekord i Finland.

Vad är det ni gjort rätt?

- Vi har försökt göra saker annorlunda. Det är fritt inträde och vi försöker uppmuntra människor att komma hit, bara vara, träffa vänner eller träffa nya bekanta. Man kan använda museet på olika sätt, inte bara för att se en utställning.

Diskussion om artikeln