Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Banbrytande Alzheimerforskning i Åbo

Från 2016
Hjärna
Bild: Ludovic di Orio

Forskare i Åbo är med i en internationell Alzheimerforskning. Målet med forskningen är att hitta nya metoder att förhindra eller fördröja sjukdomsutvecklingen av Alzheimer för personer som tillhör en riskgrupp.

I forskningen provar man på en medicin, som fungerar ungfär som vaccin. Meningen med medicinen är att kroppen börjar tillverka antikroppar mot beta-amyloider, som samlas i hjärnan då man har Alzheimer. På så sätt kunde man alltså förhindra sjukdomsförloppet.

Totalt deltar 1 300 personer från USA, Europa och Australien i forskningen. Deltagarna är mellan 60 och 75 år gamla friska kvinnor och män som har en förhöjd risk att insjukna i Alzheimer. De här personerna bär på en gen, som gör att beta-amyloider samlas i hjärnan och på det sättet kan sjukdomen bryta ut.

Tidigare forskning visar nämligen att beta-amyloider samlas i hjärnan långt innan sjukdomen bryter ut. Undersökningen pågår i åtminstone fem år. I ett senare skede kommer medicinen att testas tillsammans med ett placebomedicin, för att granska om medicinen har någon inverkan.

Minnessjukdomen Alzheimer är vanlig i Finland och för tillfället lider cirka 135 000 finländare av sjukdomen.

Diskussion om artikeln