Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Guppigt värre i Lappträsk – farthinder sätter stopp för rejäla fortkörningar

Från 2016
Farthinder i Lappträsk Kapellby.
Bild: Jeannette Lintula/yle

I Kapellby i Lappträsk får man köra över en del farthinder. Yle Östnyland har talat med några personer som rör sig i byn dagligen. De tycker att farthindren är en bra sak, eftersom många kör för fort.

Den som någon gång har kört genom Kapellby i Lappträsk har knappast kunnat undgå att märka den rad med farthinder som finns utplacerade på jämna mellanrum.

När Yle Östnyland besöker Kapellby för att ta reda på om farthindren fungerar verkar de flesta bilisterna hålla sig till hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen.

Dessutom saktar de flesta in rejält innan de kör över farthindren, och ändå guppar bilen.

Utanför hälsostationen står Heidi Weckman och säljer stickade vantar och sockor, samt olika bakverk. Hon tycker inte att farthindren fungerar så bra.

– De är kanske lite för höga och sedan kommer man inte ihåg att de är där och så blir det ett skutt, säger hon.

Heidi Weckman fotograferad i Lappträsk.
Bildtext Heidi Weckman.
Bild: Jeannette Lintula/yle

Enligt Weckman syns farthindren inte tillräckligt bra. De är ganska svåra att få syn på i tid om man inte råkar veta var de finns, eftersom de består av stenar i olika nyanser av grått.

En skylt som varnar för farthinder finns där man först kör in i Kapellby.

– Det skulle kunna finnas en stolpe bredvid farthindren som varnar att där finns ett gupp. Den behöver inte vara stor eller hög, men något märke borde där finnas, säger Weckman.

Farthinder i Lappträsk Kapellby.
Bild: Jeannette Lintula/yle

Weckman tycker att farthindren nog är nödvändiga, eftersom det finns bilister som kör genom byn med väldigt hård fart.

Joel Enqvist som jobbar på järnhandeln i Kapellby tycker också att hindren är nödvändiga. Han är säker på att fortkörning skulle vara ett större problem i byn om de inte fanns.

– De är bra på det viset att de förhindrar fartdårarna. Själv kanske man blir lite störd eftersom man själv också kör lite hårt, skämtar han. Men det är ju säkrare.

Joel Enqvist fotograferad i Lappträsk.
Bildtext Joel Enqvist.
Bild: Jeannette Lintula/yle

Han tycker att höjden på farthindren är lämplig, och konstaterar att man inte ska behöva stanna bilen helt och hållet.

Håller man en jämn och snygg fart går det rätt bra att köra över dem.

– Nog måste man ”hirta” in ganska mycket med de här redan, men man flyger inte i taket. De är ganska passliga, skulle jag säga.

På Monica’s Café finns stora fönster som vetter ut mot vägen. Genom dem går det bra att iaktta trafiken som löper förbi.

Caféägare
Bildtext Monica Karlsson.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ägare Monica Karlsson brukar också dagligen själv köra över farthindren.

– Själv har jag ingen skillnad. Man vänjer sig, vet var de finns och så saktar man in. Men jag har förstått att de med större fordon har lite problem och får stanna om de har gods bak i bilen.

Hon tycker också att farthindren är nödvändiga, eftersom hon har observerat att många kör väldigt fort fastän farthindren finns.

Videon nedan visar hur det ser ut då man kör över farthindren. Den är gjord av Yle Östnylands praktikant Jeannette Lintula.

Yle Nyheter Östnyland video: Farthinder i Lappträsk - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln