Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kampanj ska rädda tvålfabriken

Från 2016
Gamla tvålfabriken i Vasa, en gammal gul tegelbyggnad.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Ett initiativ har tagits för att rädda tvålfabriken på Brändö. På initiativets facebooksida skriver man att man hellre ser att byggnaden renoveras och används för ateljéer, klubbar och andra verksamheter.

Annika Richard och Marcus Lerviks ligger bakom kampanjen. De frågar sig om Brändö- och Vasaborna verkligen vill ha det planerade 12-våningshuset på tomten, som skulle göra trafiken livligare. De anser också att en ny bro över Brändö sund skulle förstöra lugnet och atmösfären runt sundet.

Synd för konstnärer och företagare

Marcus Lerviks har själv haft sin ateljé i byggnaden i 16 år.

- Självklart är det synd. Inte bara för konstnärerna men också för företagare. För många av dem som har börjat här har det gått riktigt bra, säger Lerviks.

Enligt Lerviks hänger tomtens värde inte enbart ihop med läget.

- Orsaken varför tomten är värdefull är miljön. Om man ändrar miljön blir tomten inte värdefull längre.

Lerviks hoppas att man kunde låta tvålfabriken förbli en byggnad som är tillägnad kultur och egenföretagare, och jämför den lösningen med Kabelfabriken i Helsingfors.

En hemsida med historik över byggnaden och de som har verkat i den kommer att lanseras inom kort.

500 bostäder

Staden planerar att riva tvålfabriken och bygga bostadshus med mellan 300 och 500 bostäder på området. Åtminstone den gamla fabriksbyggnaden får ge vika enligt planerna, medan den gamla kontorsbyggnaden i trä får stå kvar, skriver Vasabladet den 5.10.

Diskussion om artikeln