Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump skröt med hur han kunde tafsa på kvinnor

Från 2016
Uppdaterad 08.10.2016 20:40.
Donald Trump med hustrun Melania Trump.
Bildtext Donald Trump med hustrun Melania Trump.
Bild: EPA/JOE RAEDLE

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trump har kommit med en sällsynt ursäkt efter att ha hörts använda sexistiskt och vulgärt språk om kvinnor.

Tidningen Washington Post publicerade en inspelning från 2005 där Trump skryter med hur han kan göra vad han vill med kvinnor.

Trump säger att han automatiskt attraheras av vackra kvinnor och börjar kyssa dem utan att vänta.

- När du är en stjärna låter de dig göra det. Du kan göra vad du vill ... Ta dem på musen [”grab them by the pussy"]. Du kan göra vad du vill, säger Trump på bandet.

Den hittills okända inspelningen orsakade uppståndelse både bland demokraterna och inom Trumps eget parti republikanerna och Trump kom senare med en kortfattad ursäkt.

- Det här var snack i omklädningsrummet som ägde rum för flera år sedan. Bill Clinton har sagt mycket värre saker till mig på golfbanan ... Jag ber om ursäkt ifall någon blivit kränkt.

Senare kom han med ytterligare en ursäkt i form av ett videouttalande på Facebook.

- Alla som känner mig vet att orden på inspelningen inte återspeglar den jag är. Jag sade det, jag gjorde fel och jag ber om ursäkt, sade Trump.

Visa videon på Facebook

Trumps motkandidat Hillary Clinton betecknade det hela som fruktansvärt och skrev på Twitter att vi inte kan tillåta att den här mannen blir president.

Yles korrespondent Christian Vuojärvi beskriver följderna av Trumps uttalande.

Trumps uttalanden kan få följder - Spela upp på Arenan

Den uppmärksammade inspelningen kommer då det är bara en månad kvar till presidentvalet och de senaste opinionsmätningarna visar att Hillary Clinton har ett klart bredare stöd bland de kvinnliga väljarna än Trump.

Överlag leder Clinton knappt i opinionsmätningarna. Hon twittrade på lördagsmorgonen finsk tid att kvinnorna i USA har makten att stoppa Trump.

Nästa stora tv-debatt mellan kontrahenterna ska hållas på söndag (tidigt måndag morgon finsk tid).

Diskussion om artikeln