Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FPA:s generaldirektör: Samhället klarar inte av alla stöd

Från 2016
Uppdaterad 08.10.2016 14:48.
Liisa Hyssälä intervjuas i Morgonettan.
Bildtext Liisa Hyssälä.
Bild: Yle

Det finländska samhället klarar inte av de nuvarande samhällsstöden, säger Liisa Hyssälä som snart avgår från posten som generaldirektör vid Folkpensionsanstalten.

- De gamla systemen fungerar inte längre, de är skapta för en annan tid, sade Hyssälä i Morgonettan på lördagen.

Hyssälä är av åsikten att en basinkomst borde ersätta stöddjungeln. Basinkomsten skulle enligt henne ge medborgarna trygghet och staten skulle spara en massa pengar på byråkrati och administration.

Föreslår att kommunerna betalar bostadsstöd

Hyssälä lyfter speciellt fram bostadsstödet. Summan för bostadsstödet har stigit brant och i dag betalas det ut 1,7 miljarder euro per år.

- Det klarar samhället inte av, säger Hyssälä.

Hon föreslår att kommunerna skulle stå för hälften av bostadsstödet och tror att det skulle sätta tryck på kommunerna att planera områden med billiga hyresbostäder.

Systemet går att lura

Ett problem är också att arbetet i många fall anpassas efter stöden, man vaktar inkomstgränserna för att inte gå minste om sina stöd.

- Individens och samhällets ansvar har fördunklats. Från FPA:s synvinkel ser man just hur oklart det är. Systemen är också möjliga att lura, säger Hyssälä.

Vid årsskiftet är Hyssäläs tid som generaldirektör vid Folkpensionsanstalten över, men 68 år är för henne ingen pensionsålder och hon kommer fortsätta jobba med andra uppgifter.

Rubriken uppdaterades den 8 oktober 2016 klockan 14.44 med Hyssäläs korrekta titel.

Diskussion om artikeln