Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikaner tar avstånd från Trump - också vicepresidentkandidaten fördömer

Från 2016
Uppdaterad 09.10.2016 08:59.
Ledande republikaner i kongressen som Paul Ryan( th) och Kevin McCarthy (tv) har fördömt Trumps uttalande men inte återtagit sitt stöd för honom. Presidentkandidaten Mike Pence (i mitten) har inte ännu kommenterat Trumps senaste skandal
Bildtext Ledande republikaner i kongressen som Paul Ryan( th) och Kevin McCarthy (tv) har fördömt Trumps uttalande men inte återtagit sitt stöd för honom. Vicepresidentkandidaten Mike Pence (i mitten) har inte ännu kommenterat Trumps senaste skandal.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trumps grova, kvinnofientliga uttalande har utlöst en proteststorm över partigränserna i USA. Också hustrun Melania har nu kommenterat Trumps uttalanden.

Ledande republikaner tar avstånd från Trump medan demokrater trappar upp attackerna mot honom inför den andra presidentvalsdebatten på söndag kväll mellan Trump och demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Representanthusets republikanska talman Paul Ryan som fortfarande stöder Trump, säger sig vara äcklad och tillägger att kvinnor bör visas vördnad och inte objektifieras.

– Jag hoppas att Trump behandlar situationen med det allvar den förtjänar och arbetar för att visa landet att han har större respekt för kvinnor än vad det här videoklippet föreslår, sa Ryan.

Ryan skulle uppträda vid en skördefestival med Trump på lördagen i sin hemstad Wisconsin men han ställde in det gemensamma framträdandet på fredag kväll.

Mitch McConnell, den ledande republikanen i senaten, säger att Trumps uttalande är motbjudande och att hans ursäkt inte räcker till.

- Som fader till tre döttrar är jag starkt övertygad om att Trump måste be direkt om ursäkt av kvinnor och flickor överallt. Han bör ta fullt ansvar för sin yttersta brist på respekt för kvinnor, säger McConnell som trots detta fortfarande tänker rösta på Trump.

Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence kan inte försvara Trumps ord

Också Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence har gjort ett kritiskt uttalande. Han säger på Twitter att han inte kan försvara Trumps ord.

- Som make och far tar jag illa vid mig av hans ord och agerande.

Enligt Pence är morgondagens andra tv-debatt Trumps chans att visa vad han egentligen känner djupt i hjärtat.

Forna presidentkandidater fördömer

Reince Priebus som leder Republikanernas nationella kommitté, säger att ingen kvinna någonsin ska beskrivas på liknande sätt som på det läckta bandet.

Mitt Romney, som var republikanernas senaste presidentkandidat år 2012, har varit ytterst kritisk mot Trump redan tidigare, men nu skruvar han upp kritiken ytterligare.

- Att förföra gifta kvinnor? Godkänna sexuellt angrepp? Sådan lumpen förnedring är nedlåtande för våra hustrur och döttrar och svärtar omvärldens bild av USA, säger Mitt Romney.

Mitt Romney med sin hustru Ann Romney och deras barnbarn Allie Romney.
Bildtext Mitt Romney, här tillsammans med sin fru Ann Romney och barnbarnet Allie Romney, anser att Trumps uttalande svärtar omvärldens bild av USA.
Bild: EPA/George Frey

John McCain som var presidentkandidat år 2008 håller med om att det inte finns någon ursäkt för Trumps beteende.

- Ingen kvinna bör någonsin trakasseras av beteende av det här slaget. Det är enbart han som bär ansvaret och enbart han bör drabbas av konsekvenserna, säger McCain som själv kämpar hårt för att återväljas till senaten från delstaten Arizona.

Även McCain stöder fortfarande den kontroversiella presidentkandidaten, trots att Trump har förlöjligat McCains tid som torterad krigsfånge under Vietnamkriget.

Bryter banden med Trump

De flesta ledande republikaner stöder alltså fortfarande Trump vad han än gör, men det finns en del republikaner i kongressen som slutligen bryter banden efter denna kontrovers.

En av dem är representanthusets ledamot Jason Chaffetz från mormonstaten Utah, som tidigare har stött Trump

- Jag är ute. Jag anser att vi alla bör stå upp och säga klart ifrån att vi inte tolererar detta, konstaterade Chaffetz i tv-kanalen CNN.

Han får stöd av andra republikanska kongressledamöter som Barbara Comstock och Mike Coffman.

Senator Mike Lee, likaså från Utah, kräver att Trump omedelbart avstår från republikanernas presidentkandidatur.

- Detta kan inte fortsätta. Det är tid för oss att avgöra, det är dags för oss att kräva mer, säger Lee.

Många bedömare tror att en strömflod av republikaner i kongressen överger Trump om han klarar sig dåligt även i den andra presidentvalsdebatten på söndag.

Byte inte längre möjligt

Det är dessvärre för sent att byta ut den republikanska kandidaten eftersom förhandsröstningen redan har börjat i en del delstater inför valet den 8 november.

Det är dessutom omöjligt i det här skedet att ställa upp någon annan kandidat i alla 50 delstater.

Partiets ledare som personligen avskyr Trump, är rädda för en motreaktion från Trumps mest hängivna anhängare som utgör en stor del av partiets konservativa bas.

Det är också anmärkningsvärt att den evangeliska, kristna ytterhögern fortfarande stöder Trump mangrant.

Ralph Reed.
Bildtext Ralph Reed från den kristna ytterhögern stöder fortfarande Trump.
Bild: EPA/DREW ANGERER

Ralph Reed, en av den kristna ytterhögerns långvariga ledare, säger att det krävs mer än ett gammalt ljudband från ett privat samtal för att ändra hans inställning.

- Jag tror att det här har liten eller ingen inverkan alls. Troende röstar för sakfrågor, som vem som försvarar ofödda och religiös frihet, vem som utser konservativa domare och vem som motsätter sig avtalet med Iran, säger Reed.

Trump anklagas för sexualbrott

Både demokraterna och en rad kvinno- och medborgarrättsorganisationer anklagar Trump för att ha medgett sexualbrott på det offentliggjorda ljudbandet.

- Donald Trump tror uppenbarligen att han har rätt att angripa kvinnor sexuellt för att han är berömd. Utan deras samtycke, han tror att han inte behöver det, dundrar Kaylie Hanson Long som leder kvinnoorganisation NARAL.

Dawn Laguens som leder den riksomfattande hälsovårdsorganisationen Planned Parenthood, anser att Trump är en vulgär och farlig person.

- Om någon skulle "ta på musen" på en buss eller i tunnelbanan, så skulle de slängas i fängelse. De skulle gripas och åtalas och skulle hamna i fängelse. Jag tror att vi närmar oss slutet på slutet av Trump, tror Laguens.

Trump antydde själv att han skulle ta upp Bill Clintons kvinnoaffärer i söndagens debatt, men det skulle antagligen glädja demokraterna som tror att Trump skulle begå ett allvarligt misstag.

Harry Reid, den ledande demokraten i senaten, säger att det här är avgörandets stund för republikanerna.

- Det är dags för varje vald republikan att återta sitt stöd för Trump. Man kan inte försvara det som inte kan försvaras. Republikanerna måste medge att en sociopat inte kan bli president, sa Reid.

Diskussion om artikeln