Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Jag tänker inte överge Trump”

Från 2016
Uppdaterad 09.10.2016 09:08.
William Wood står utanför sitt hus i New Jersey i USA.
Bildtext William Wood kunde aldrig tänka sig att rösta på Hillary Clinton. "Hennes värderingar är så helt annorlunda än mina."
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

I USA har det stormat kring republikaneras presidentkandidat Donald Trump i helgen på grund av en video från 2005 där Trump uttrycker sig grovt sexistiskt om kvinnor. Men många Trumpsupportrar stöder fortfarande sin kandidat.

När Svenska Yle pratar med flera Trumpsupportar i några småstäder i New Jersey är det ingen som har tänkt sluta stöda Trump. De står fortfarande bakom sin kandidat.

- Absolut! Jag kommer att rösta på Trump!

Det säger Barbara, en 38 år gammal tvåbarnsmamma där hon står utanför familjens hus vid en livligt trafikerad gata i småstaden Basking Ridge i delstaten New Jersey.

Barbara jobbar som bokförare, har alltid röstat republikanskt och har stött Trump från start. Hon har inte ändrat åsikt. Barbara tycker inte det som hänt för länge sedan är viktigt nu.

- Jag tycker inte han beter sig respektlöst mot kvinnor. Många människor försöker bara gräva i gamla saker för att smutskasta Trump. Men han är inte en dålig människa, säger Barbara.

Trump tänker inte hoppa av

Alla är inte lika övertygade. Många experter säger att videoklippet kan orsaka stor skada för Donald Trumps presidentkampanj, och flera kända republikanska partikamrater har dragit tillbaka sitt stöd för Trump. Nu höjs också röster för att Trump ska stiga åt sidan och avstå från sin kandidatur. Trump säger att han inte tänker hoppa av.

En orsak till de starka reaktionerna är att Trump också tidigare fått kritik för sina kvinnofientliga kommentarer. Men Barbara håller inte alls med om att det skulle handla om ett mönster, att Trump skulle ha en nedlåtande syn på kvinnor.

- För det första är hans kampanjchef en kvinna och det är väldigt många kvinnor i hans kampanj. Om han inte respekterade kvinnor skulle han inte anställa dem.

Barbara tycker att det verkar som om folk bara skulle hitta på de här historierna, de har inget att göra med att vara president. Folk vill inte lyssna på det goda han säger om det här landet, de vill bara gräva fram smutsen.

På gården står en skylt som signalerar att familjen stöder Trump och vicepresidentkandidaten Pence. Det är inte en sällsynt syn i staden.

En postibi. kör förbi en Trumpskylt i New Jersey i USA:
Bildtext I USA är det vanligt att man sätter upp en skylt framför sitt hus för att visa vem man stöder. Pence är Donald Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Var inte politiker på den tiden

Några kilometer därifrån, i Harding, har tvåbarnsmamman Julie inte heller någon tanke på att överge Trump trots hans sexistiska kommentarer. Hon tycker det vore en annan sak om han hade sagt dessa saker förra veckan, men nu var det faktiskt ett tag sedan.

- Då när han uttalade sig 2005 var han bara en vanlig medborgare. Då var har inte en presidentkandidat. Jag känner mig inte sårad för vad han sagt då, säger hon.

Julie har tidigare röstat på både republikaner och demokrater. Nu är hon en entusiastisk Trumpsupporter. Hon jobbar inom försäljning och säger att hon vill ge en person som inte är en proffspolitiker en chans.

- Jag vill ha förändring i vårt land, vi behöver det. Om Clinton blir vald kommer allt att fortsätta som förut. Jag vet att Trump ibland säger saker som han inte borde säga. Men han kommer att vara omgiven av en stab som stöder honom.

Trots att hon öppet stöder sin kandidat vill hon liksom Barbara inte att hennes efternamn finns med i intervjun.

Humor?

Några kilometer därifrån bor William Wood. Han är pensionär och jobbade tidigare med säkerhetsfrågor. Han jublar inte över Trumps senaste kommentarer, men tror att det kan ha varit fråga om humor.

Trump har flera gånger deltagit i The Howard Stern Show, en frispråkig radio- och tv-show. William Wood tror att det kanske var en del av showen att han uttryckte sig grovt om kvinnor.

William Wood stöder Trump framför allt för att Trump är mera konservativ än motkandidaten, demokraternas Hillary Clinton. Han anser till exempel att det är avgörande för att få in fler konservativa domare i högsta domstolen.

Också frågor som ekonomi och immigration är viktiga för William Wood, han tror att Trump kan skapa många nya arbetsplatser och vill att Trump sätter ordning på gränsen och stoppar den papperslösa invandringen. Clinton är i vilket fall som helst inte ett alternativ för honom. Trump har bett om ursäkt, det räcker.

- Jag stöder honom fortfarande. Jag tänker inte överge Trump.

Diskussion om artikeln