Etiopien inför undantagstillstånd efter månader av regeringskritiska protester
Den hårt kritiserade etiopiska regeringen har utlyst undantagstillstånd efter flera månader av regeringskritiska protester.
Premiärminister Hailemariam Desalegn sade i ett direktsänt tal till nationen på söndagen att protesterna hotar civila och har orsakat enorma skador under de senaste månaderna.
- Vi ställer medborgarnas säkerhet i första rummet. Vi vill dessutom sätta stopp för skadorna mot infrastrukturen, utbildningen och hälsovården, förklarade Desalegn.
Han försäkrade också att undantagstillståndet inte kränker grundläggande mänskliga rättigheter eller skadar diplomatiska relationer.
Protester även på söndagen
Internet blockerades redan på söndag på många håll i landet, särskilt i oroshärdar som Oromoregionen i södra Etiopien där det har förekommit omfattande protester i flera månader.
Protesterna tilltog efter att tiotals människor dödades under religiösa festligheter i staden Bishoftu för en vecka sedan.
De regeringskritiska demonstrationer fortsatte på söndagen, bland annat i huvudstaden Addis Abebas utkanter där utfartsvägarna blockerades av arga demonstranter.
Det etiopiska utrikesministeriet kallade på söndag in Egyptens ambassadör för konsultationer. Regeringen har anklagat Egypten för kontakter med den bannlysta motståndsrörelsen Oromos befrielsefront.
Auktoritärt minoritetsstyre irriterar
Etiopien har på sistone skakats av de värsta politiska oroligheterna på över ett årtionde.
Protesterna började i söder i Oromiaregionen där en överväldigande majoritet av regionens 27 miljoner invånare tillhör oromofolket.
Därefter spreds oroligheterna till Amhararegionen i norr. Oromo- och Amharafolken utgör tillsammans över 60 procent av Etiopiens befolkning.
Tigrefolket styr
Etiopiens nio regioner har delats upp så att de domineras av regionens ursprungliga befolkning.
Folkgrupper som anser sig förfördelade har sedan början av år 2015 protesterat allt mer högljutt mot regeringen som domineras av tigrefolket.
Tigrefolket utgör sex procent av befolkningen men anses ha oproportionerligt stor makt i Etiopien på andra folkgruppers bekostnad.
Enpartistyre
Det Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front som består av fyra regionala partier, har styrt landet i ett kvartssekel.
I valet ifjol fick oppositionen inte en enda plats i parlamentet, jämfört med endast en plats i det förra parlamentet.
Oppositionen anklagar regeringen för politiskt förtryck, medan regeringen hävdar att de upptrappade protesterna har organiserats av regeringskritiker utomlands.