Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals Mehiläinen-direktörer med i okänt belöningssystem via bolag i Luxemburg

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 06:02.
Mehiläinen
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tiotals chefer vid vårdbolaget Mehiläinen åtnjuter ett belöningssystem som sköts via Luxemburg - ett system som inte har fått offentlighet.

Enligt en utredning som Yle har gjort finns det flera nuvarande och tidigare chefer som har placeringar på minst tio miljoner euro i vårdbolaget via ett kapitalförvaltningsbolag i Luxemburg.

Lasse Männistö
Bildtext Lasse Männistö äger aktier i bolaget.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Bland annat vd Janne-Olli Järvenpää och Mehiläinen-chefen Lasse Männistö (Saml), kommunalpolitiker i Helsingfors, har skaffat sig aktier i bolaget. - Männistös dubbelroll har kritiserats skarpt.

Järvenpää uppger att han själv har investerat "över en miljon euro" i Mehiläinen via förvaltningsbolaget.

Lasse Männistö vill inte uppge vilka summor han har investerat i bolaget.

"Nyckelpersoner ska uppmuntras"

Enligt Järvenpää är det nyckelpersoner i Mehiläinen som knyts till bolaget på detta sätt. Aktieägandet handlar om normala investeringar, och till exempel optioner är inte kopplade till dem, säger han.

Meningen är att uppmuntra ledningen att få bolaget att uppvisa ett så gott resultat som möjligt och att eftersträva tillväxt.

- Det handlar också om risker. Om bolaget inte är tillräckligt framgångsrikt kan investeringen leda till förluster, säger Järvenpää.

Det är i praktiken omöjligt att uppskatta värdet på ägandet eftersom Mehiläinen inte är ett börsbolag.

Enligt Järvenpää leder arrangemanget inte till skattefördelar för cheferna vid Mehiläinen.

Eftersom Mehiläinen inte är ett offentligt börsnoterat företag betyder det att vem som helst inte kan köpa aktier i bolaget. Till exempel vårdpersonal vid Mehiläinen kan inte köpa aktier i bolaget.

Ledningens ägande nämns inte i Mehiläinens bokslut eller årsberättelser.

Tre stora vårdbolag, Mehiläinen, Attendo och Terveystalo har under de senaste åren anklagats för skatteplanering. Bolagen har dock efter allmän påtryckning ändrat på sina system.

(Måndagen den 10 oktober kl. 21 diskuteras Mehiläinens verksamhet i A-studio i TV 1.)

Diskussion om artikeln