Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklart öde för irakier som fått negativt asylbeslut

Från 2016
Man sitter på säng och tittar på sin telefon.
Bild: Jeanette Björkqvist

Inrikesministeriet planerar som bäst vad man ska göra med de irakiska flyktingar som inte får asyl i Finland. Att frivilligt lämna landet uppmuntras starkt, men utan ett utlämningsavtal kan man inte tvinga irakier att åka hem.

I år har 6 300 irakier som kommit till Finland fått ett negativt asylbeslut. Just nu gör Inrikesministeriet upp en plan för vad man ska ta sig till med dem.

Kanslichef Päivi Nerg säger att ministeriet gör sitt yttersta för att irakierna frivilligt ska återvända hem.

- Men man kan inte tvinga dem på planet till Bagdad eftersom Finland inte har ett utlämningsavtal med Irak. Vi har folk som arbetar hårt med att få till stånd ett sådant avtal men vi har inte kommit till ett sådant skede att ett avtal skulle vara i sikte.

Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet
Bildtext Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet.
Bild: Yle / Antti Lempiäinen

Pengar i utbyte mot utresa?

Inrikesministeriet har i över ett års tid betalat ett understöd till asylsökande som frivilligt ger sig iväg. Bland annat afghaner, irakier och somalier hör till den grupp som kan få ett understöd på tusen euro.

Ett alternativ som diskuterats är att höja på understödet för att göra hemresan mera lockande.

- Alternativet har diskuterats och kommer säkert också att utvärderas i något skede, säger Nerg.

Ska inte lämnas ensamma i kylan

Även om Inrikesministeriet gör sitt bästa för att de irakier som inte fått asyl ska återvända till Irak frivilligt är Nerg medveten om att alla inte nödvändigtvis tänker återvända till sitt hemland.

Vad händer då med de här människorna?

Enligt Nerg ska ingen åtminstone lämnas i en snödriva i vinter.

- Om någon behöver akut sjukvård eller akut inkvartering kommer det naturligtvis att skötas. Finland har ändå inte inkvartering för tusentals nya hemlösa och det kommer inte heller att ordnas innan vi vet hur stort behovet är.

Inte lätt att olagligt stanna i Finland

Nerg tror ändå inte att tusentals flyktingar kommer att stanna i Finland.

- Under tidigare år har vi sett att Finland inte är ett sådant samhälle där det är lätt att stanna olagligt. Folk väljer hellre att åka till andra ställen i Europa.

De som fått ett negativt asylbeslut borde enligt Nerg överväga andra möjliga sätt att få uppehållstillstånd och på så vis lagligt stanna i landet.

- Om man stannar i Finland borde man fundera på att skaffa jobb eller studieplats och därigenom göra sin vistelse laglig.

Ursprunglig text: Eero Mäntymaa/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln