Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Abort - när kan jag senast göra en och måste föräldrarna veta?

Från 2016
Ett positivt graviditetstest
Bildtext Ett positivt graviditetstest
Bild: Image Source/All Over Press

När kan man senast göra en abort? Och får man välja själv på vilket sätt, alltså om det blir "operation" eller om man gör det med piller? Vad brukar det kosta? Det är nämligen så att jag är gravid och jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Måste föräldrarna få veta om man gjort en abort?

Normalt säger man att man fram till vecka tolv kan göra abort med en läkares tillstånd. Om man gör det senare så behövs det tillstånd av två läkare. Aborter utförs vid sjukhus. Om det görs med operation eller så kallat abortpiller beror på sjukhuset, men man kan ofta själv påverka. Om man är gravid och vill diskutera abort är det bästa stället att vända sig till den egna hälsocentralen eller något sjukhus i närheten. En del sjukhus har också så kallade familjeplaneringspolikliniker som man kan kontakta. Man betalar egentligen inte för själva aborten utan för så kallade vårddygn. Priset kan bli allt mellan 40 och 150 euro.

När det kommer till frågan om föräldrarna måste få veta om man gjort en abort är svaret nej. All vårdpersonal har tystnadsplikt, med andra ord har de inte rätt att berätta om sådana här saker för föräldrarna om barnet är i högstadie- eller gymnasieålder. Däremot är det oftast lättare att klara av en abort om man har föräldrarnas stöd. Många flickor tror att föräldrarna blir hemskt arga om de får veta att man har blivit gravid och vågar därför inte berätta. Visst kan de först bli upprörda eftersom de antagligen blir oroliga, men i så gott som alla fall vill de stöda sitt barn på alla sätt de kan. Därför tycker vi att det lönar sig att ta mod till sig och berätta för föräldrarna.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare & Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet