Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bengt Holmström beskrivs som den främste finländaren inom ekonomi

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 10:09.
Bengt Holmström
Bildtext Bengt Holmström är nationalekonom och född i Helsingfors.
Bild: All Over Press/Jukka Uotila

Bengt Holmström som har mottagit 2016 års ekonomipris till Alfred Nobels minne är finlandssvensk nationalekonom. Han är född i Helsingfors och han inledde sin studiebana vid Helsingfors universitet. Han beskrivs ofta som den främsta finländaren när det gäller ekonomivetenskap.

Bengt Holmström har bott i USA i flera årtionden, men är finsk medborgare,född i Helsingfors den 18 april 1949. Han är nationalekonom och numera professor vid Massachusetts Institute of Technology.

Tidigare har han verkat bland annat vid universiteten Yale och Stanford.

Holmström är också ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan år 2001 och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan år 2005.

Verkade vid Hanken

I hemlandet Finland har Bengt Holmström innehaft en biträdande professur vid Svenska handelsskolan i slutet av 1970-talet. Han har tilldelats titeln hedersdoktor vid Svenska handelshögskolan och vid Vasa universitet. Han har tidigare varit styrelseledamot i Nokia och i Näringslivets delegation.

Holmströms ekonomiska forskning har bland annat berört arbete. Han har utvecklat en så kallad informationsprincip som anger hur det optimala kontraktet väger osäkerhet gentemot incitament. Han har visat hur exempelvis ägaren av ett företag ska utforma ett optimalt kontrakt för företagets verkställande direktör vars handlande inte fullt ut kan observeras.

Bengt Holmström medverkade vid Finlandsarenan i Björneborg för tre år sedan. Där sade han bland annat att sysselsättningen måste upp och arbete värderas om Finland ska ta sig ur den ekonomiska krisen. Han sade också att det är ohållbart att det är så lönsamt att tacka nej till jobb och att lägre ansedda jobb inte värdesätts.

Bengt Holmström är bosatt i Boston. Han är gift och far till en vuxen son.

Diskussion om artikeln