Din överprestation kan bero på dålig självkänsla
Visste du att du kan ha ett bra självförtroende utan att ha en bra självkänsla? Ifall du är den som alltid försöker vara bäst kan det faktiskt vara så att allt inte står rätt till.
Det är lätt att blanda ihop självkänsla och självförtroende eftersom de ligger varandra så nära, men i korta drag är det så här: Självkänslan finns inne i oss medan självförtroendet är det vi visar utåt. Du kan alltså ha ett gott självförtroende utan att ha en god självkänsla.
- Det är lättare att fejka ett självförtroende och det är lättare att peppa upp självförtroendet på morgonen. Att sätta ett värde på sig själv är svårt att fejka. Man måste kunna börja behandla sig på ett annat sätt, säger Denise Strömqvist.
Denise jobbar på Frisk & Fri som är en riksförening mot ätstörning i Sverige, och hon säger att självkänsla är värdet vi sätter på oss själva. Att reparera en dålig självkänsla kan därför vara mycket svårare än att få till ett bra självförtroende.
Kan börja överprestera
En dålig självkänsla kan vara ett tecken på att du har eller har haft det jobbigt till exempel i skolan eller där hemma, och den kan också leda till att du behandlar dig själv illa.
- Man kan börja straffa sig själv och överprestera, för att visa att man räcker till.
Du kanske själv känner dig otillräcklig, så då måste du istället visa för alla andra att du räcker till.
- En del personer som är väldigt utåt och pratar mycket kanske har en lite sämre självkänsla eftersom man visar upp sig väldigt mycket. Speciellt under skoltiden kan det vara svårt att passa in och hitta sin plats, säger Denise.
Att stressa och överprestera är alls inget ovanligt i dag och vi ser allt fler som blir deprimerade och utbrända – redan under studietiden. Ett sätt att klara av stressen är att dela upp det du vill göra och lära dig i små bitar. När du lär dig lite i taget kan du fira varje delmål och på det sättet bygga upp din självkänsla.
Måste sluta jämföra
Istället för att trycka ner dig måste du peppa upp dig – lättare sagt än gjort. Att fixa en dålig självkänsla är nämligen något som tar tid. För att må bättre måste vi först veta vad som påverkar oss.
- Ganska ofta handlar det om vad andra tycker och tänker. Vi sätter ofta andras åsikter högre än våra egna. Så fundera på varför du jämför dig med någon annan hela tiden. Vi är ju ändå lika mycket värda som våra kompisar, säger Denise.
Vi sätter ofta andras åsikter högre än våra egna.
Du måste komma ihåg att de personer du jämför dig med har sina styrkor, och du har dina styrkor.
- Kanske ni kan lära er något av varandra istället för att bara jämföra?
Det är svårt att komma ur gamla mönster, men det enda som fungerar är att öva. Ifall du till exempel får en komplimang ska du verkligen försöka ta den till dig.
Vill inte vara stor på sig
Många är kanske också rädda för att uppfattas som lite självgoda om man blir glad över en komplimang eller verkar tycka väldigt mycket om sig själv. Det här är något som Denise hört många gånger förr, senast när hon föreläste för en gymnasieklass i Korsholm.
- Det var faktiskt den första frågan som kom upp, och det är ganska vanligt att tänka så här i Norden. Klart man inte ska gå omkring och tycka att man är bättre än alla andra, men man kan i alla fall tycka att man är lika bra, säger Denise.
Ha empati med dig själv
Att bygga upp en bättre självkänsla handlar mycket om att sluta jämföra dig med andra. Som vi redan påpekat är det här verkligen ingen enkel uppgift, men det finns en övning som kan fungera. Den tar också upp självmedkänslan, som är ett ganska nytt begrepp.
- Det handlar om empati. Du visar andra medkänsla och empati, så varför visar du det inte till dig själv?
Försök prata med dig själv så som du skulle prata med din vän.
När du gör övningen ska du föreställa dig en situation där en kompis kommer till dig med ett problem.
- Vad gör du då? De flesta av oss vill peppa upp kompisen och hitta lösningar. Skriv ner vad du skulle säga till kompisen. Sedan funderar du på vad du skulle säga till dig själv.
Denise säger att de flesta av oss tyvärr pratar ganska negativt med oss själva.
- Jämför de här sätten att prata och försök sedan prata med dig själv så som du skulle prata med din vän – alltså peppa, var positiv och tänk på lösningar istället för problem. Den övningen kan hjälpa väldigt mycket.
Okej att må dåligt ibland
Fastän du bygger upp en bra självkänsla kan den inte alltid vara på topp. Vi har alla både bra och dåliga dagar, men det viktiga här är att uppmärksamma och godta att du mår dåligt.
- Du ska inte tycka illa om dig själv för att du mår dåligt. Det är okej att må dåligt, säger Denise.