Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås kulturtjänster satsar allt krut på Konstfabriken

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 11:40.
Konstfabriken i Borgå
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgås kulturtjänster satsar allt mera av sina resurser på att utveckla verksamheten i Konstfabriken. Vad får det här för följder för turisterna?

Turistbussarna stannar vanligen vid ingången till Gamla stan och många turister har kanske bara en timme på sig att bekanta sig med Borgå.

Merja Kukkonen som är chef för kultur- och fritidstjänster förklarar att Borgå vill satsa på Konstfabriken, eftersom den är en naturlig plats för ett konstcentrum. Någon förening eller privatperson kunde ta över utställningsverksamheten i Gamla Kaplansgården i Gamla stan.

- Kulturtjänsterna kunde kanske ha en kurator där som skulle presentera utställningarna, funderar Kukkonen.

Hon säger att ju bättre Konstfabriken fungerar, desto mera av turistströmmarna lockas dit. Men enligt henne är inte det främsta målet att locka kryssningsresenärer utan Borgåbor.

- De kommer kanske till Gamla Kaplansgården, men inte till Konstfabriken för att de har för lite tid, säger Kukkonen.

Merja Kukkonen
Bildtext Merja Kukkonen förstår att kulturtjänsterna vill satsa på Konstfabriken
Bild: Yle / Minna Almark

Många öppna frågor för turistbyrån

Många turister har tagit reda på en hel del om staden innan de kommer hit, säger Sari Myllynen, chef för turisttjänsterna i Borgå.

För turisterna är Gamla stan alltid besöksmål nummer ett och visitkortet utåt. Har Konstfabriken intressanta utställningar och lyckas locka stora namn, är det klart att den intresserar även turister. Hur och om en satsning på Konstfabriken skulle påverka turistströmmarna kan Myllynen inte spekulera i.

En turistinformation i Gamla stan skulle göra det lättare att sprida information om Konstfabriken till turisterna. Om det ska finnas en turistinformation i Gamla stan eller inte är en fråga som utreds som bäst för att ge svar på en fullmäktigemotion i frågan.

Sari Myllynen påpekar att turistbyrån måste placera sina pengar vettigt och frågan är om det vettigaste är att öppna en turistinformation där turistströmmarna rör sig.

KOnstfabriken i Borgå
Bildtext I Konstfabriken finns bland annat fina utställningsutrymmen
Bild: Yle/Carmela Walder

Rinkeli förde turister till Konstfabriken

Svaret på fullmäktigemotionen ska grunda sig på fakta och som bas används en undersökning som fortfarande pågår. Undersökningen görs av en elev som har kartlagt var turisterna är intresserade av och hur de har blivit bemötta i Borgå.

Sari Myllynen ser gratisbussen Rinkeli som ett bra sätt att få turisterna är bekanta sig också med Konstfabriken. För nästa sommar kunde det finnas en broschyr i bussen som presenterar de sevärdheter som finns längs rutten, bland annat Konstfabriken.

Diskussion om artikeln