Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrisk bombman: Tyska myndigheter ser koppling till IS

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 17:08.
Polis i Leipzig där den misstänkte greps på lördag.
Bildtext Polis i Leipzig där den misstänkte greps på lördag.
Bild: EPA HENDRIK SCHMIDT

Polisen i Tyskland lyckades under natten mot måndag gripa den misstänkte bombman som man har jagat hela veckoslutet. Myndigheterna utgår från att den syriske mannen hade som avsikt att genomföra ett sprängattentat.

Stor lättnad bland de tyska myndigheterna

– Vi har igen lyckats förhindra ett sprängattentat i Tyskland, säger Markus Ulbig, inrikesminister i delstaten Sachsen.

I nästan två dygn jagade man den misstänkte bombmannen, innan han i natt kunde gripas i en lägenhet i Leipzig. Den 22-årige syriern hade innan dess lyckats undkomma i samband med en polisräd i Chemnitz i lördags.

”Mycket tyder på IS”

– Vi utgår från att mannen har något slags kopplingar till terrororganisationen IS. Hans tillvägagångssätt och beteende tyder på det här, säger chefen för kriminalpolisen i Sachsen Jörg Michaelis.

Mannen ska sedan mitten av september ha stått under den tyska inrikes säkerhetstjänstens övervakning. Man utgick från att den syriske mannen, som har kommit till Tyskland som flykting, förberedde ett sprängattentat någonstans i landet.

I fredags ska misstankarna mot mannen ha konkretiserats och säkerhetstjänsten ska ha räknat med att ett möjligt attentat var att vänta inom kort. Man valde därför att informera polisen, som alltså slog till i lördags.

I samband med räden mot mannens lägenhet i Chemnitz hittade polisen 1,5 kilogram av ett högexplosivt sprängämne, samt kemikalier och utrustning för tillverkning av bomber.

Konkreta planer

Bundesanwaltschaft, den högsta åklagarmyndigheten i mål som rör den nationella säkerheten, meddelar idag att man i det här skedet inte vet om att den syriske mannen skulle ha haft något fastlaget mål för en attack.

I de uppgifter som har figurerat i tysk media skulle målet ha varit ett av de två flygfälten i Berlin.

Enligt åklagarmyndigheten hade mannen i alla fall konkreta planer på att utföra ett dåd.

Vad gäller många av detaljerna kring veckoslutets händelser, så är de tyska myndigheterna också i dag mycket förtegna.

Flyktingar stod för gripandet

Att polisen kunde gripa den misstänkte bombmannen har man som det ser ut andra syriska flyktingar att tacka för.

Den misstänkte syriern ska ha tagit kontakt med en landsman på järnvägsstationen i Leipzig i hopp om att hitta ett ställe att övernatta.

Mannen kände igen den efterlyste 22-åringen och väl i lägenheten övermannade man honom och kontaktade polisen.

– Den misstänkte var redan bunden när polisen kom till platsen. Mer kan jag i det här skedet inte säga för att inte utsätta de inblandade personerna för fara, säger polischefen Michaelis.

Diskussion om artikeln