Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Med is i magen till EM i kylteknik

Från 2016
Vilhelm Karlsson-Parra.
Bildtext Vilhelm Karlsson-Parra tränar nästan dagligen för EM i yrkesskicklighet.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Den 1-3 december kommer S:t Karinsbon Vilhelm Karlsson-Parra att tävla om europamästerskapet i kylteknik.

- Jag är nervös redan nu, säger Karlsson-Parra. Det kanske inte syns utåt, men jag tänker på tävlingen hela tiden. Man vill ju inte bli sist.

I början av december samlas nästan 500 ungdomar från hela Europa i Göteborg till Euroskills Gothenburg 2016, för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet. Man tävlar i 35 olika yrken, och inom kylteknik är det elva unga som tävlar om EM-titeln.

- Jag är 18 år, då man i tävlingen får vara upp till 25 år gammal, så jag är bland de yngsta. Det innebär att många redan är färdiga med sina studier, och kanske har egna företag sedan länge.

Satsar på mångsidighet och intensivträning

Vilhelm Karlsson-Parra är fortfarande studerande vid Åbo yrkesinstitut. Det är en fördel eftersom skolan låter honom träna för tävlingarna nästan hela tiden, bara han sköter skolarbetet. Dessutom har han deltagit i det finska landslagets träningsläger där han fått information om exempelvis mental och fysisk träning.

Det gäller att ta det lugnt och ha is i magen.

- Jag började träna i februari i år, och jag tränar fyra dagar i veckan, ungefär åtta timmar per dag. Jag vill ju att tävlingen går bra.

Karlsson-Parra ställde upp i kvaltävlingen för att få erfarenhet och synlighet, och han hoppas att han lättare får jobb då han kan visa att han tävlat i EM-finalen. Ändå är det inte kylteknik han egentligen studerar.

Till nyår blir Karlsson-Parra nämligen färdig från linjen för värmeteknik.

- Jag ville bara ha erfarenhet och lära mig andra grejer, för det är bra att kunna en massa saker. Tävlingsuppgiften handlar om en installation som ska frysa vatten, så nu kan jag fixa apparater som har kylprocesser.

Finland har 30 ungdomar med i Euroskills i Göteborg

I Finlands landslag ingår 30 unga tävlande och 25 experter, det vill säga domare. De tävlande har valts ut genom uttagningar under hösten 2015. Många av dem har tidigare erfarenhet av Mästare-tävlingarna, men inte Karlsson-Parra. Han har aldrig tävlat i yrkesskicklighet, men han får alltså stöd både från skolan och från de andra i landslaget.

Det finns också tre andra svenskspråkiga tävlande i laget. Martin Finne och Tobias Wargh från Optima tävlar i mekatronik, medan Madelen Grankulla från Yrkesakademin i Österbotten tävlar om EM-titeln för närvårdare.

- Nu ska jag träna i 1,5 månad till. Man vill ju bli så bra som möjligt, och jag hoppas på en placering i topp-5.

Men Vilhelm Karlsson-Parra har inte berättat om tävlingen för så många kamrater ännu.

- Jag låter inte träningen och tävlingen påverka livet utanför skolan, så jag tror att det är många kompisar som ännu inte vet att jag ska delta i EM.

Tävlingen i Göteborg är den femte Euroskills-tävlingen. Den första tävlingen hölls 2008, och Finland har deltagit alla gånger.

Förutom i Euroskills deltar Finland också i VM i yrkesskicklighet, Worldskills. Nästa VM hålls 2017 i Abu Dhabi.

Diskussion om artikeln