Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Berömda kubaner på besök – Jóvenes Clásicos del Son ger konsert i Helsingfors

Från 2016
Sju män går i bredd på en gata i Havanna.
Bildtext Jóvenes Clásicos del Son från Havanna spelar traditionell kubansk son.
Bild: Helsingfors kulturcentral/Jóvenes Clásicos del Son

Ett sällsynt tillfälle att höra äkta kubansk son erbjuds på söndag, då den kubanska septetten Jóvenes Clásicos del Son besöker Helsingfors.

Jóvenes Clásicos del Son, på svenska ungefär "sonmusikens unga klassiker", spelar i samma genre som legendariska Buena Vista Social Club. Men som namnet antyder är Jóvenes inga ålderstigna veteraner utan unga toppmusiker från dagens Kuba.

Bandet grundades i mitten av 1990-talet och har nyss kommit ut med sitt sjunde album, El Bar de Paco. Nu åker man runt i Europa för att promovera den nya skivan.

Finlandskonsert blir det söndagen den 16 oktober på Savoyteatern i Helsingfors. Då fylls den anrika teatersalongen av tropiska rytmer och klanger.

Gruppen Jovenes Clasicos del Son utanför ett café.
Bildtext Jóvenes Clásicos del Son uppträder på Savoyteatern i Helsingfors på söndag.
Bild: Helsingfors kulturcentral/Jóvenes Clásicos del Son

Musik från bergen

Sonmusiken härstammar ursprungligen från landsbygden och bergstrakterna i sydöstra Kuba, där den uppstod för omkring hundra år sedan. Traditionell son spelades på stränginstrument, ofta i sextettformat.

Då sonmusiken på 1920- och 1930-talet nådde städerna och blev ett modefenomen, utökades sextetten med en trumpet för att göra det hela mera slagkraftigt, och med det var den klassiska sonseptetten född.

Sin storhetstid hade sonmusiken på trettiotalet, men den bevarade sin popularitet långt in på femtiotalet. Senare har nya stilar som salsa och timba utvecklats genom att man lagt till ytterligare blåsare, trummor, elbas och slagverk.

Sju kubanska musiker med instrument.
Bildtext En klassisk sonseptett består av trumpet, gitarr, tres, kontrabas och slagverk. Flerstämmig sång hör ofta till.
Bild: Helsingfors kulturcentral/Jóvenes Clásicos del Son

Traditionen återuppstår

Under de senaste decennierna har sonmusiken upplevt en renässans och fått tillbaka en del av sin forna status. Många äldre ensembler har återupplivats och samtidigt har helt nya grupper sett dagens ljus. Till de senare hör Jóvenes Clásicos del Son, som spelar i det klassiska sjumannaformatet.

Jóvenes Clásicos del Son valdes till årets grupp i Havanna 1997, och sedan dess har orkestern erövrat världen med sin traditionella kubanska musik.

På söndag står bandet på Savoyteaterns scen i Helsingfors. Då blir det en fest för alla vänner av son, rumba, bolero, guaracha med mera – allt det vi betraktar som klassisk kubansk underhållningsmusik.

Hör musik från Jóvenes Clásicos del Sons nya skiva i Vega Kväll, torsdag 13 oktober kl. 18.03. Inslaget kan höras också på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln