Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Das Boot och Okänd soldat bland de mest omtyckta krigsfilmerna

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 09:54.
ubåtsbesättning inne i ubåten.
Bildtext Besättningen på U96 sjunker allt djupare och lyssnar intensivt ifall de är avslöjade.
Bild: Wikimedia commons.

Vi frågade vilken film från andra världskriget som berört er mest och fick en massa svar.

Den film som nämndes flest gånger var Das Boot / Ubåten, tätt följd av Okänd soldat / Tuntematon sotilas och Schindler’s list.

Das Boot (1981)

Filmen skildrar besättningen ombord på den fiktiva, tyska ubåten U96 under hösten 1941. Das Boot / Ubåten är skriven och regisserad av Wolfgang Petersen och baserad på en roman med samma namn av Lothar-Günther Buchheim.

Petersen ville visa kriget som det var, skräcken, smutsen och ledan - därför har filmen på tyska underrubriken ”Eine Reise ans Ende des Verstandes” (en resa till förnuftets gränser).

Das Boot är en lång film, regissörens version är 3 timmar 20 min och TV-versionen 4 timmar 42 min. (Men om författaren Buchheim hade fått som han ville hade filmen blivit 6 timmar lång.)

Filmen har en mycket kännspak titelmelodi som också fick ett helt eget liv då den tyska ravegruppen U96 gjorde en technoversion av melodin i början av 90-talet.

Se filmens trailer här

ubåtsbesättning inne i ubåten.
Bild: Wikimedia commons.

Okänd soldat (1955)

Det finns antagligen ingen annan finsk film som skapar ett så starkt genklang hos publiken som Edvin Laines filmatisering av Väinö Linnas roman Okänd soldat / Tuntematon sotilas. Det är en skildring av en kulsprutepluton under fortsättningskriget. Boken och filmen har också genom åren vuxit samman så att de flesta tänker på filmen då de läser romanen och tvärtom.

Filmexperten, författaren och regissören Peter von Bagh har i en essä beskrivit romanen som en slags nationell egendom och att filmen berättar nåt beständigt om livets sårbarhet och dödens slumpmässighet.

Okänd soldat har också filmatiserats av Rauni Mollberg 1985 och en tredje filmatisering kommer att ha premiär 2017 då i regi av Aku Louhimies.

Åke Lindman (Lehto) och Kosti Klemelä (Koskela)
Bild: Yle

Schindler’s list (1993)

Steven Spielberg tvekade länge om han var rätt person att göra filmen men när han till sist satte igång blev slutresultatet en succé både bland publiken och kritikerna. Filmen har fått en massa pris, bland annat sju Oscars (bästa film, bästa regi och bästa manus baserat på en bok.)

Boken Schindler’s Ark är skriven av Thomas Keneally men handlar om den verkliga personen Oskar Schindler. Han var en tysk affärsman som räddade livet på mer än tusen judar under andra världskriget.

Filmen är svart-vit utom inledningsscenen och slutet. I mitten av filmen finns två nyckelscener där vi ser en liten flicka i en röd jacka då ghettot i Krakow töms. Man kan tolka användningen av färg i de här scenerna på många sätt och Spielberg har i intervjuer sagt att han ville med den här röda jackan i allt det svartvita visa att en massa mänskor i ledande ställning kände till att utrotningen av judar pågick men gjorde inget för att stoppa den. Bevisen var lika tydliga som flickan i den röda kappan och ändå gjorde man inget.

Se ett utdrag av scenen här.

Schindler's lista
Bild: Wikimedia commons.

Och vill du se ytterligare filmer om andra världskriget så visar Yle Teema följande filmer under hösten:

Lore 26.10.2016
(2012) I slutet av andra världskriget ger sig barnen i en nationalsocialistisk familj i Tyskland ut under ledning av sin äldsta syster för att söka skydd inför de allierades anfall.

Amiral Yamamoto 28.10.2016
(Rengô kantai shirei chôkan, 2011) Den japanske amiralen Yamamoto motsatte sig kriget mot USA men kom att leda det, med ödesdigra följder för sitt land och för sig själv.

Och tranorna flyga 31.10.2016
(Letiat zhuravli, 1957) En kärlekshistoria under andra världskriget mellan en läkarson och hans flickvän, som han lämnar när han beger sig till fronten.

Bron över floden Kwai 4.11.2015
(The Bridge on the River Kwai, 1957) Sjufaldig Oscarsvinnare om krigsfångar, som i Thailand håller på att bygga en järnvägsbro åt de japanska erövrarna.

Mannen som räddade Paris 9.11.2016
(Diplomatie, 2014) Filmen utspelar sig i det ockuperade Paris år 1944. General von Choltitz och den svenske konsuln Nordling förhandlar om ödet för stadens byggnadsverk. Hitler har beordrat sprängning av dem.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln