Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det går uppåt väggarna i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 20:04.
Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Ytterligare en möjlighet för svettig aktivitet har lagts till Borgånejdens utbud av sport- och rekreationsutövning.

På veckoslutet slog nämligen Grottan upp sina dörrar. Det handlar om bouldering, en term som härleds från engelskans boulder, vilket betyder klippblock.

Trots namnet Grottan handlar det i Borgå inte om att klättra uppför riktiga klippblock utan om väggklättring inomhus. Det är i en gammal industrihall på Bangatan i Johannisberg som man kan testa sina armmuskler.

Armmuskler är också så gott som det enda som krävs för utövning av sporten.

- Jag har själv jobbat på Boulder-keskus i Helsingfors, men eftersom jag bor i Lovisa, började jag fundera på om det skulle vara möjligt att jobba med samma sak på närmare håll, säger Grottans ägare Carolina Mikander.

carolina mikander - ägare av kiipeilykeskus grottan i borgå
Bildtext Carolina Mikander.
Bild: Yle/Stefan Härus

Okänt begrepp i Östnyland

I Mikanders hemstad Lovisa skulle en dylik hall inte vara möjlig, menar hon.

- I de mindre kommunerna i Östnyland tror jag att folk inte ens vet vad bouldering är. Borgå är i och för sig inte så väldigt stort heller, men ligger ganska nära Helsingfors, vilket gör verksamheten möjlig. Här finns dessutom sedan tidigare en liten boulderinghall, så sporten är kanske redan känd här, menar Mikander.

Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Fem meter - fem svårighetsgrader

Klätterväggarna inne i Grottan är fem meter höga och svårighetsgraderna är fem till antalet. Inga säkerhetsarrangemang krävs, förutom en halv meter tjock madrass som är mjuk att landa på om man skulle råka tappa greppet.

Inte heller krävs det någon utrustning av klättrarna. Ett par skor ämnade för ändamålet är det enda man behöver.

Före klättringen doppar man händerna i ämbaret med magnesiumkarbonat, det vill säga kritdamm, tar tag i klättergreppen på väggarna och försöker hitta en väg upp till toppen.

- Grottan är nog kanske inte riktigt ämnad för sådana som hunnit längre i sin hobby. Närmast riktar vi in oss på sådana som är nybörjare eller som är nyfikna på vad bouldering är. Om vi märker att besökarna börjar kunna banorna, så är det ju bara att flytta på klättergreppen och bygga om banorna, säger Mikander.

Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bildtext Det gäller att...
Bild: Yle/Stefan Härus
Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bildtext ...inte tappa greppet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Att utmana sig själv

Det finns också en lägre vägg för barn i Grottan.

- Den var i flitig användning under invigningsfesten under veckoslutet då vi hade över 300 besökare, berättar Mikander.

Själv blev Carolina Mikander biten av bouldering bara efter tre klättringar, vilket ledde till att hon började jobba på boulderingcentret i Helsingfors. Nu driver hon en egen hall i Borgå.

- Jag hoppas att folk ska våga komma hit för att prova. Det gäller att utmana sig själv ibland och just inom bouldering handlar det inte om så mycket annat än just utmaning. Man utmanar sig själv och det är också en utmaning att hitta rätt rutt till toppen, beskriver Mikander.

Boulderklättring i Kiipeilykeskus Grottan i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus