Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sixten Korkman: Holmström en teoretiker som inte bara sitter i sin kammare

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 10:29.
Korkman: Han sitter inte bara i sin kammare. - Spela upp på Arenan

Det är en stor sak för en vetenskapsman att få Nobelpris. Det är nog den bästa utmärkelsen man kan få. Nog är det minsann bingo! Det säger Sixten Korkman, ekonomisk expert.

- Det är en stor sak, och inte bara för pristagaren Bengt Holmström och alla oss som gläder oss över det pris han har fått. Det är stort också för det universitet där han verkar, och för Finland och för den finländska nationalekonomiska kåren som också får en liten gloria över sig tack vare att vi har en forskare bland oss som har fått Nobelpriset i ekonomi. Han är också medlem i Aalto-universitetets styrelse så det kan vi ju glädja oss åt.

"Han är en teoretiker"

- Bengt Holmström är en teoretiker. Han har konstruerat matematiska modeller inom vilka han sedan studerar hur olika regleringar, incitament och olika faktorer påverkar organisationens beteende: hur de som ställer upp målsättningarna - ägarna eller vem det nu är som ställer upp målsättningarna - ska göra bäst för att den operativa ledningen ska verka i enlighet med de målsättningar gäller för institutionens verksamhet.

Korkman konstaterar att allt det här är väldigt abstrakt - men att det ändå i praktiken också har en stor betydelse i företagen och i verksamheten i den offentliga sektorn. Det handlar om hur man ska styra olika enheters agerande så att de bäst svarar mot målsättningarna.

- Det är förvisso ingen trivial fråga utan det har en väldigt stor praktisk betydelse, säger Korkman.

Professor Tom Berglund.

Professor Tom Berglund: Ekonomipriset är nog en stor sak

Holmström har länge varit en stark ekonomipriskandidat.

Diskussion om artikeln