Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Privata hälsovårdscentraler blir kutym”

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 13:48.
Göran Honga
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Inom bara ett decennium kommer praktiskt taget alla våra hälsovårdscentraler att drivas i privat regi. Det förutspår direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga.

Den så kallade valfriheten inom social- och hälsovården har just nu högsta prioritet i regeringen.

Det betyder att en stor del av produktionen av åldringsvården, socialarbetet och primärvården ska bolagiseras, säger Göran Honga. Också den verksamhet som drivs i offentlig regi.

- Det är en ideologisk fråga och det tycks vara den politiska viljan för tillfället, konstaterar Honga. Han är en av vårdreformens förändringsledare i Österbotten.

Sjukhuskorridor
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Privata slår ut det offentliga

Det kommer att få praktiska konsekvenser. För bara några år sedan hade det uppfattats som en vild tanke med hälsovårdscentraler drivna av privata vårdföretag. Inte längre.

- Jag tror det blir kutym, säger Göran Honga.

Logiken bakom det uttalandet är att i ett konkurrensläge mellan privata och offentliga bolag kommer de privata i det långa loppet dra det längre strået.

- Vi får bara hoppas att systemet fungerar.

Hur snabbt går utvecklingen?

- Om det går som regeringen aviserat startar de offentliga och privata bolagen på samma linje. Efter 3-4 år har det skett en betydande övergång mot det privata och inom 10 år finns de offentligt ägda bolagen bara kvar på glesbygden där det inte finns intresse för kommersiell verksamhet.

Är det här ett faktum?

- Så är det, svarar Göran Honga. De privata kan alltid konkurrera ut det offentliga.

Mot amerikansk modell

Alternativet vore att staten pumpar in mera kapital och tar strid med de privata aktörerna. Men det kommer inte att ske, tror Honga. Staten kommer inte att sätta in pengar för att höja aktiekapitalet i ett förlustbringande offentligägt bolag.

En intressant fråga är vad som sker om ett privat vårdbolag som tagit över en hälsovårdscentral går i konkurs.

- I teorin är landskapet alltid skyldigt att se till att mänskor får lagstadgad service. Om det privata bolaget går i konkurs måste landskapet fylla det med egen personal, eller köpa in personal så man kan täcka den biten.

Den utveckling vi nu har slagit in på är bara början.

- Jag har på känn att vi är på väg in i ett försäkringsbaserat system, säger Göran Honga. I framtiden får du en viss bastrygghet från samhället; resten måste du sköta om antingen med egna pengar eller med försäkringar.

Med andra ord ett system som påminner om det i USA?

- Det är det. Fast USA är känt för att slösa med pengar.

Spotlight om "Vårdrevolutionen" sänds på Yle Fem tisdag 11.10 kl. 20. Programmet finns redan på Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln