Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare bakslag för Trump: Talman Paul Ryan tar avstånd

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 20:51.
Republikanen Paul Ryan svär eden som ny talman i representanthuset.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, tar avstånd från Donald Trumps kampanj. Ryan tänker inte längre delta i kampanjen eller stöda Trump, utan koncentrerar sig på att försvara republikanerna i representanthuset.

Republikanernas ledning har i dag hållit ett telefonmöte där man diskuterat det videoklipp som offentliggjordes i fredags och hur partiet ska förhålla sig till det.

Under mötet ska Ryan ha sagt att han inte längre stöder Trumps kampanj.

- Han använder all sin energi på att Clinton inte ska få en blankocheck i kongressen om hon blir president, preciserade Ryans informatör.

Trump kan skada kongressval

Bland republikanerna fruktar man att Trumps presidentkampanj ska skada partiets kampanj i kongressvalet. Om demokraterna vinner både president- och kongressvalet har partiet makt att styra hela landet.

Ryan tillade senare att han inte har ändrat sin åsikt om Trump. Han har tidigare sagt att han stöder Trumps kandidatur.

Under telefonsamtalet ska Ryan ändå ha rått de som ställer upp i kongressvalet att ”göra det som är bäst för er och ert valområde”. En del republikaner anser att Ryan med den kommentaren redan har godkänt Clinton som vinnare i presidentvalet.

"Koncentrera dig på ditt jobb"

Donald Trump har besvarat avståndtagande på mikrobloggen Twitter, där han ber Ryan "ägna mera tid åt budgeten, jobb och illegal invandring".

Diskussion om artikeln