Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentvalet i USA: Trumps kroppspråk i debatten aggressivt

Från 2016
Donald Trump pekar på Hillary Clinton, närmast aggressivt, under den andra presidentdebatten inför USA:s presidentval 2016.
Bildtext Trumps pekfinger var i aktivt bruk under gårdagens debatt - en aggressiv gest menar experter på kroppsspråk.
Bild: EPA/SAUL LOEB

Donald Trumps rastlösa vankande av och an stal fokus från Hillary Clinton, säger experter på kroppsspråk. Amerikanska medier bedömer ändå att Hillary Clinton tog hem segern i gårdagens debatt.

Nattens presidentvalsdebatt mellan kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton var bitter, aggressiv och kryddad med verbala attacker - Trump kallade Clinton för en djävul och hotade med en brottsutredning mot Clinton ifall han blir vald till president.

Det var inte bara orden som var hårda under den andra av tre debatter som ordnas inför valet – också kroppsspråket talar sitt tydliga språk. Tidningen Washington Post har låtit två experter på kroppsspråk analysera debatten.

Trump självsäkrare i kroppsspråket

Den iskalla stämningen infann sig genast från början då den sedvanliga handskakningen mellan kandidaterna uteblev.

- Att skaka hand signalerar jämlikhet, säger Patti Wood till Washington Post. Wood är specialiserad på kroppsspråk relaterat till ilska, könsroller och ursäkter.

Trump var jämfört med den första debatten lugn och självsäker. Han pekade ofta på Clinton när han kastade beskyllningar mot henne, en gest som tolkas som aggressiv i de flesta kulturerna, säger David Givens, ordföranden för Centre for Nonverbal Studies, en organisation som främjar forskning inom mänsklig kommunikation.

- Hans konstanta vankande av och an medan Clinton talade stal fokus från det Clinton sade. Trumps budskap var: jag är här, se mig, säger Givens.

"Ett bitskt lejon"

I sociala medier har många reagerat på hur Trump i ett skede av debatten, då Clinton talade, cirklade runt henne och sedan blev stående bakom henne.

- Han är som ett lejon som attackerar bitskt. Sedan håller han attackenergin uppe med att hålla sig i rörelse och cirkla runt Clinton, säger Wood.

Däremot föreföll Clinton svagare, enligt Wood. Hon satt ofta ner då Trump talade och log överlag ganska mycket. Att Clinton log en hel del under den första debatten, då Trump ofta var osammanhängande, var naturligt eftersom det signalerade att det Trump sade var lite lustigt.

Men den här gången var Trump mera samlad och riktade mera allvarliga anklagelser mot Clinton. Då blev leendet väldigt konstigt, enligt Wood.

Clinton vinnare trots allt

I de flesta medier i USA verkar vinsten i debatten ändå tilldelas Hillary Clinton. Majoriteten av de som intervjuats i både CNN:s och YouGoves undersökningar ansåg att Clinton var den starkare debattören även denna gång.

De som svarade i CNN:s undersökning ansåg ändå att Trump var bättre än förväntat. Tidningen Financial Times konstaterar att Trump har återfått något av sitt fotfäste efter de senaste två veckorna som varit mycket turbulenta för Trumps kampanj.

Den tredje och sista presidentvalsdebatten arrangeras i Las Vegas den 19 oktober. Presidentvalet äger rum den 8 november.

Se den andra valdebatten:

Programmet är inte längre tillgängligt
Presidentvalet i USA 2016: Andra debatten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)