Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Internationella flickdagen uppmärksammar världens barnmammor

Från 2016
En flicka sitter och vilar sig på en vattendunk av plast invid en brunn.
Bild: Plan

I dag firas internationella flickdagen världen över. Det är en av FN:s internationella dagar som firas för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation.

Temat för årets flickdag är barnmammor, alltså de två miljoner flickor under 15 år som föder barn varje år.

Flickor som föder barn förblir ofta osynliga i statistiken eftersom den reproduktiva åldern för flickor och kvinnor räknas mellan 15 och 49 år. Det betyder att barnmammorna varken syns, hörs eller får det stöd och den hälsovård de behöver och har rätt till.

Barnrättsorganisationen Plan International förde fram kravet om en särskild dag för världens flickor.

Trots att det sedan länge funnits en dag för barn och en annan för kvinnor så har ingen av dagarna kunnat uppmärksamma de speciella utmaningar som flickor står inför, ansåg organisationen. Sedan 2012 firas flickdagen årligen den 11 oktober.

Olika svårigheter i olika länder

Flickdagen firas på flera orter i Finland och det är många företag som deltar.

I Åbo ordnas program på både biblioteket och i köpcentret Hansa. Huvudarrangör är den lokala soroptimistklubben som stöder verksamhet för flickor och kvinnor.

Klubbens vicepresident Jenny Honka berättar att de utmaningar som flickor har i sin vardag är helt olika här än på andra håll i världen.

- De saker som flickor tampas med i Finland handlar ofta om den egna självkänslan, medan det för flickor i u-länder är viktigare att avvärja sexuellt våld, säger hon.

Diskussion om artikeln