Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samsung stoppar försäljningen av Galaxy Note 7

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 09:32.
En Samsung Galaxy Note 7-telefon på en försäljningsdisk i en butik.
Bildtext Samsungs modell galaxy Note 7 försvinner nu från alla butiksdiskar.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Den sydkoreanska mobiljätten Samsung stoppar försäljningen av sin nya telefonmodell Galaxy Note 7 efter att återförsäljare världen över redan har gjort det.

Kunder som redan har köpt den olycksdrabbade telefonen uppmanas att stänga av den omedelbart för att undvika olyckor om lithiumbatteriet överhettas och börjar brinna.

Beskedet kommer en månad efter att Samsung återkallade 2,5 miljoner Note 7 telefoner världen över.

Det var första gången någonsin som bolaget har återkallat en produkt.

För en vecka sedan blev det dessutom klart att även de ersättningstelefoner som delades ut till kunder kan börja brinna.

Aktiepriset rasar

- Samsung kommer att be alla återförsäljare att stoppa försäljningen och utbyten av Galaxy Note 7 så länge som utredningen pågår, eftersom konsumenternas säkerhet är vår högsta prioritet, säger bolaget i sitt uttalande.

Varningen kommer ändå för sent. Stora återförsäljare har redan tidigare stoppat försäljningen av den farliga mobilen.

Flygbolag och luftfartsmyndigheter världen över har också förbjudit passagerare att använda modellen under flyg. Det är också förbjudet att stoppa dem i bagaget.

Samsungs aktiepris har rasat och bolaget får allt mer kritik för att den kom alltför tidigt ut med den nya modellen på grund av den stenhårda konkurrensen bland mobiltillverkare.

Ägardynastin får kritik

Kostnaderna för att återkalla och ersätta telefoner blir också stora - enligt allmänna uppskattningar minst 2 miljarder dollar.

Familjen Lee som grundade Samsung får också kritik bland annat för att ha reagerat så sent.

Familjen kontrollerar fortfarande mobiljätten genom komplicerade arrangemang trots att den äger endast fem procent av aktierna.

Andra aktieägare särskilt i USA, kräver att bolaget omorganiseras och delas i två delar.

Samsung gjorde ändå ett överraskande gott resultat under årets tredje kvartal, tack vare ökad försäljning av bland annat minneskort

Diskussion om artikeln