Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska FN-soldater i Mali angreps av självmordsbombare

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 09:17.
Mali är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare. 32. FN-soldater har dödats sedan operationen MINUSMA inleddes år 2013, Bland andra Finland och Tyskland deltar i operationen
Bildtext Mali är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare. 32. FN-soldater har dödats sedan operationen MINUSMA inleddes år 2013. Även Finland deltar i operationen
Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

Svenska FN-soldater i Timbuktu i norra Mali har angripits av en självmordsbombare. Ingen av soldaterna skadades ändå i attacken mot en FN-patrull på måndag kväll.

Enligt den svenska försvarsmakten fanns det endast svenska soldater i patrullen som angreps inne i den urgamla staden Timbuktu.

-Under gårdagskvällen utsattes en svensk patrull som var på uppdrag inne i Timbuktu stad för en självmordbombare, säger Tony Remes som är vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

- Det känns som ett under att ingen har skadats, tilläger Remes som inte har information om civila personer skadades i självmordsdådet eller vem som låg bakom attacken.

Det är inte heller klart om det var svenskarna som var målet för självmordsattacken.

Även Finland deltar i FN-operationen

Sverige har sammanlagt 250 personer i ett underrättelseförband som ingår i FN:s fredsbevarande operation MINUSMA.

Även Finland har FN-soldater i Mali, men ingen av dem har skadats trots att Mali numera är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare.

För en vecka sedan dödades en fredsbevarare från Chad medan åtta skadades i koordinerade attacker i norra Mali, nära den algeriska gränsen.

I augusti dödades en FN-soldat från Chad, medan fyra skadades då de körde på en mina i nordvästra Mali.

Tuaregrebeller i norra Mali 2012.
Bildtext FN oroar sig för att fredsfördraget som slöts i fjol är på väg att bryta samman. FN anklagar forna tuareg- och beduinrebeller för att ha brutit mot avtalet
Bild: Wikimedia Commons / russavia

Fredsavtal i fara

Totalt har 32 FN-soldater dödats i FN-operationen som inleddes år 2013, efter att radikala islamister och separatister hade tagit över hela norra Mali.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uttryckt sin oro för mer våldsamheter eftersom parterna som undertecknade ett fredsavtal ifjol bryter mot avtalet allt oftare.

Islamisterna drevs ut av Frankrike och FN, men våldsamheterna i området har trappats upp igen på sistone, bland annat på grund av konflikter mellan olika beduin- och tuaregstammar.