Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pro Artibus vill att Vasa renoverar ateljérna på kasernområdet

Från 2016
Uppdaterad 06.03.2017 05:24.
Pro Artibus utrymmen på Kasernområdet i Vasa.
Bildtext Pro Artibus utrymmen på Kasernområdet i Vasa.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Flera av utrymmena vid kasernområdet i Vasa har tidigare renoverats, men ingenting har hänt vid Kasern 14, där konstorganisationen Pro Artibus håller till. Nu vill man att lokalerna renoveras innan man förlänger kontraktet.

Sabina Westerholm som är vd för organisationen säger att det är hög tid för en renovering.

- Byggnadens struktur behöver renoveras och man måste titta på inomhusluften och ventilationen. Flera av ytorna är i ursprungligt skick, säger Westerholm.

Stiftelsen Pro Artibus är en fristående del av Svenska kulturfondens organisation. Grunduppgiften är att främja den visuella konsten i alla delar av Svenskfinland.

Pro Artibus flyttade in till Kasern 14 år 2007 och undertecknade då ett tioårigt hyresavtal, som löper ut i september 2017.

Om Pro Artibus ska förlänga kontraktet vill man att Vasa renoverar utrymmena. Westerholm säger att man inlett diskussion med staden.

Utvidgad ateljéverksamhet

Organisationen har stora planer på fortsättningen i Vasa förutsatt att man renoverar lokalen.

- Vi har tänkt oss utvidga ateljéverksamheten och anställa en person. Det skulle göra det möjligt att samarbeta med museer i Vasa och med pedagogiska fakulteten.

Vi ser att det finns stora möjligheter att verka i Vasa, säger Westerholm.

Byggnaden är skyddad av museiverket och får inte renoveras hur som helst.

På Pro Artibus konstaterar man ändå att Vasa stad har renoverat en annan av kasernbyggnaderna omfattande, så möjligheten att förbättra byggnaden avsevärt finns.

Förra veckan lämnade Pro Artibus in sina renoveringskrav till staden.

Vasa stad försiktigt positiv

På Vasa stads hussektor är man positiv till att Pro Artibus vill förlänga sin vistelse i lokalerna. Deras verksamhet passar ypperligt i miljön.

- Vi har som mål att hitta en lösning för att kunna förlänga hyresavtalet mellan Pro Artibus och Vasa stads hussektor, säger Petteri Väkelä, tf lokalitetsdirektör på Vasa stads hussektor.

Hussektorn analyserar föreningens åtgärdsförslag under hösten. Enligt Väkelä torde alla de önskade åtgärderna vara möjliga att genomföra.

En renovering kommer att innebära att hyran höjs en aning.

Diskussion om artikeln