Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle hemma hos Bengt Holmström i Boston: Jag kanske återvänder till Finland

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 10:31.
Telefonsamtalet kom kvart i fem - Spela upp på Arenan

När mottagaren av ekonomipriset till Alfred Nobels minne, Bengt Holmström tar emot Svenska Yles korrespondent Christian Vuojärvi i sitt hem i Boston, säger han att han först om en tid börjar förstå vad som har skett.

– Det har varit en fin dag med massor av intervjuer, e-post och telefonsamtal. Jag har inte hunnit svara på allt, säger Bengt Holmström i intervjun på måndagen, eller finsk tid natten mellan måndag och tisdag.

Vad har Finland betytt för dina framgångar som forskare?

– Det har betytt väldigt mycket, både grundskolan och studierna vid Helsingfors universitet och Tekniska högskolan, numera Aalto-universitetet. Jag besöker Finland flera gånger per år. Emotionellt betyder landet också mycket, jag är fortfarande finsk medborgare.

Porträtt av Bengt Holmström, mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.
Bildtext Bengt Holmströms hem ligger i Boston, USA, men han har täta kontakter till Finland.
Bild: Yle/Christian Vuojärvi

Jag besöker Finland flera gånger per år. Emotionellt betyder landet också mycket, jag är fortfarande finsk medborgare.

– Finland är dessutom intressant ekonomiskt sett. Det är som en miniatyr. Vill jag tala med en minister, så får jag göra det. Jag har inte försökt, men skulle jag be om att få träffa presidenten så tror jag att han skulle ta emot mig. Så är det inte här.

Kan du tänka dig att nån gång återvända till Finland?

– Vi tänker varje år på att återvända till Finland. Under den mest intensiva forskningsperioden tänkte jag inte så mycket på det, men jag gissar att vi i något skede återvänder till Finland. Eller så lever vi på båda ställena. Vår son bor i Amerika så det håller oss här.

Hur ser du som akademiker på Finlands politik med rätt kraftiga nedskärningar inom universiteten?

– Jag förstår att det ska sparas och var och en gör sina avvägningar om var det ska ske, men personligen har jag varit kritisk till nedskärningarna inom utbildningen. Det är väldigt viktigt att satsa på framtiden. Om ungdomarna försvinner eller blir utan rätt sorts utbildning, så går det illa för Finland.

– Landet är i en svår situation liksom många andra länder och det gäller att göra förändringar till exempel på arbetsmarknaden och i beskattningen, säger Bengt Holmström.

Om ungdomarna försvinner eller blir utan rätt sorts utbildning, så går det illa för Finland.

Du målar upp en ganska dyster bild av industriländernas ekonomi, ser du någon lösning på problemen?

– Den svåra situationen i västvärden kommer från två olika håll. Den ena är globaliseringen och den andra är teknologin. Det är en sorts teknologisk revolution som står bakom läget.

– I det långa loppet tror jag att den teknologiska förändringen kommer att vara en bra sak, men ingen av oss kan veta med säkerhet.

– När man talar med ungdomar så inställer de sig oftast optimistiskt till läget. Och de tycker att frågor som fackförening och liknande är totalt förlegat.

Jag är helt övertygad om att fackföreningarnas roll kommer att fortsätta ändras, ju snabbare de anpassar sig, desto bättre.

Håller du med ungdomarna vad gäller att fackföreningar inte mera spelar så stor roll?

– Jo jag tycker definitivt att de borde anpassa sig åtminstone. Situationen i dag är helt annorlunda än tidigare.

– Jag är helt övertygad om att fackföreningarnas roll kommer att fortsätta ändras, ju snabbare de anpassar sig, desto bättre.

Diskussion om artikeln