Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sundby backar: Helt mitt ansvar – men medierna snedvrider

Från 2016
Martin Johnsrud Sundby sitter på en bänk.
Bildtext Sundby säger att han flera gånger funderat på att lägga av.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Tidigare hette det att förbundet hade ansvaret för dopningsdomen – nu säger Martin Johnsrud Sundby att ansvaret helt och hållet är hans eget. Han säger sig också vara besviken på hur medierna rapporterat om fallet.

Längdåkningsvintern närmar sig och Martin Johnsrud Sundby vet vad som väntar: många kritiska frågor om astmamedicin.

Dopningsfallet har tagit hårt på den norska världsstjärnan, som säger sig flera gånger ha funderat på att sluta.

– Jag har haft svarta ögonblick, men de har varit korta. Jag har behövt lite psykisk hjälp då och då. Det har inte varit lätt alla dagar, säger Sundby till NRK.

”Måste vara tydlig: 100 procent mitt ansvar”

Sundby åkte fast för användning av astmamedicinen Ventoline, som innehåller verkningsämnet salbutamol. Sundby hade inte sökt dispens för användningen av medicinen.

Tidigare tog förbundet ansvar för missen. I juli sade sig Sundby vara lycklig över att förbundet tog sitt ansvar och att han bara följt rådgivningen. Han kallade domen orimlig. Nu är tongången en annan.

– Jag har full förståelse för att folk sett på det som att jag flytt mitt ansvar, särskilt som saker framställts den senaste tiden. Jag måste bara vara så tydlig som jag kan vara. Det är 100 procent mitt ansvar, säger Sundby till NRK.

Sundby stängdes av i två månader och har redan avtjänat straffet.

Besviken på media

Den norska skidåkningen har varit på tapeten sedan Sundbys dom blev offentlig. Sundby är inte nöjd med hur fallet har framställts. Han säger att rapporteringen inte stämmer med verkligheten och att grepp och definitioner har använts fel.

Sundby vidhåller fortfarande att han inte tagit förbjudna medel och säger att astmamedicinen han använt sig av är tillåten och används av alla.

– Det har också sagts att jag fått i mig för stora doser och det stämmer inte heller.

Doseringen ett tvisteämne

Det råder delade meningar om Sundbys dosering. Sundby tog tre doser på 5 000 mikrogram var, vilket är nästan tio gånger över den tillåtna dagsgränsen på 1 600 mikrogram.

Sundby och förbundet menar ändå att inhalatorn hade en upptagning på 10 procent, vilket gör att doserna i praktiken bara var 1 500 mikrogram.

Det framkommer inte i domen om Sundby fått i sig för höga doser. Han åkte fast för att inte ha haft dispens för medicinen.

Diskussion om artikeln