Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Holmström ingen profet i sitt eget land

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 11:40.
Bengt Holmström
Bild: EPA/CJ GUNTHER

Hyllningarna till Bengt Holmström har fortsatt att strömma in under dagen. Men vilka lärdomar borde man i Finland dra av Nobelpristagarens teser? Blir Finland en bättre plats om vi följer Holmströms ekonomiska råd?

Ja, svarar många inom näringslivet, bland dem Centralhandelskammarens vd Risto EJ Penttilä. Enligt Penttilä har "Bengt Holmströms roll varit att väcka oss till insikt om att förändras".

Frågan är om de förändringar Holmström driver på kan föra Finland i rätt riktning. Vid vänstertidskriften Ny tid är chefredaktör Janne Wass minst sagt skeptisk. Enligt Wass har Holmström "talat sig varm för just de frågor som Samlingspartiet även vurmat för; höga bonusar för chefer, men frusna löner för arbetstagare."

Kritiker och rådgivare

Är Holmström alltså en förespråkare av den sittande regeringens politik? Eller snarare en kritiker? Både och, kunde man säga.

Så sent som i går gick Holmström ut med skarp kritik mot nedskärningarna inom utbildningen i en intervju för Svenska Yle. "Personligen har jag varit kritisk till nedskärningarna inom utbildningen. Om ungdomarna försvinner eller blir utan rätt sorts utbildning, så går det illa för Finland", sade Holmström.

Samtidigt har Nobelpristagaren skrivit ekonomiska rapporter både för den sittande regeringen och för regeringen Katainen. där förbättrad kostnadskonkurrenskraf, ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och reformerandet av den högre utbildningen varit i fokus.

Inte profet i eget land

Trots att Holmström förekommit i Nobelspekulationerna i flera års tid, kan man inte kalla honom en profet i sitt eget land. Hufvudstadsbladet har intervjuat professor emeritus Johan Willner som säger att Åbo Akademi hade chansen att knyta Holmström till universitetet på 1980-talet, men att den finlandssvenska regionpolitiken stod i vägen för utnämningen.

Tidigare riksdagsledamoten Osmo Soininvaara (Gröna) noterar att Holmström förbisågs vid tillsättandet av rektor för Aalto-universitet.

Holmström var också aktuell som överombudsman för Sitra (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) i början av 2000-talet skriver Iltalehti. Sitras styrelse förordade Holmström för uppdraget medan politikerna i förvaltningsrådet ställde sig bakom valet av Esko Aho, med följden att Holmström stannade kvar vid universitetet MIT i USA.

Bland Holmströms förtroendeuppdrag kan noteras medlemskapet i Nokias styrelse under åren 1999-2012, då bolaget upplevde både ett uppsving och en kraftig nedgång.

Svårt sia om framtiden

Det sägs att det är svårt att sia - och särskilt om framtiden. Då fjolårets ekonomipris inte tilldelades Holmström var professorn Matti Tuomala beredd att kasta yxan i sjön, med hänvisning till att Holmströms forskning gått ur modet.

Manusfattarna till tv-serien The Simpsons har haft bättre väderkorn i fråga om framtida vinnare vilket en populär tweet ger vid handen.

Själv har Holmström i tidigare intervjuer tonat ned betydelsen av Nobelpriset. I en längre intervju för Helsingin Sanomat år 2009 tar han avstånd från den ställning som följer av titlar och utmärkelser. Efter att priset tillkännagavs på måndag formulerade sig Holmström så här:

- Det finns många människor som är möjliga kandidater. Jag har naturligtvis vetat att jag har varit en möjlig kandidat men inte tänker man på det – åtminstone tänker inte jag på det särskilt intensivt. Den möjligheten kändes nog alltid som relativt avlägsen.

Diskussion om artikeln