Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldhjälten Leo-Pekka Tähti får 15 000 euro i bonus

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 12:47.
Leo-Pekka Tähti tilldelas ett pris på Idrottsgalan.
Bildtext Tähti har tidigare tilldelats priser på idrottsgalan. Är det dags för honom att få titeln årets idrottare 2016?
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Finlands paralympiska kommitté har beslutat att betala ut bonusar till medaljörerna Leo-Pekka Tähti, Marjaana Heikkinen och Henry Manni. Guldmedaljören Tähti får den största summan, 15 000 euro.

Kommittén fattade beslutet under ett möte efter tävlingarna i Rio. Tähti får 15 000 euro, Heikkinen 10 000 euro och Manni 5 000 euro. Betalningarna finansieras huvudsakligen av kommitténs samarbetspartners.

Tähti tog guld på 100 meter i rullstolsklassen T54, Heikkinen tog silver i spjut och Manni brons på 100 meter i rullstolsklassen T34.

”Kändes overkligt”

Bonusen kom som en överraskning för Heikkinen, som är glad över att man värdesätter paralympier.

– Till en början kändes det overkligt. Pengarna är först och främst en lättnad och bonusen är viktig för att jag ska kunna tävla nästa år, säger Heikkinen i ett pressmeddelande.

Hon vet redan exakt hur hon ska spendera pengarna.

– Bonuspengarna går åt till två spjut, till läger, till att justera kaststolen, till resor och till en assistent. Det här är en bra grundplåt.

Marjaana Heikkinen
Bildtext Heikkinen öppnade Finlands medaljkonto.
Bild: Finlands paralympiska kommitté

Tähti tog fjärde raka guldet

Tähti hör till de största paralympiska namnen i världen. Han tog sitt fjärde raka paralympiska guld på 100 meter.

Efter guldfirandet tilldelades Tähti Björneborgs stads nyckel. Tähti hör till de starkare kandidaterna då årets idrottare utnämns i vinter.

Diskussion om artikeln