Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur lyssnar du på musik?

Från 2016
Laura lyssnar på musik
Bildtext På vilka sätt lyssnar du på musik?
Bild: Lisa Forss

Det är ett välkänt faktum att cd-skivan har fått ge vika för streamingtjänster som Spotify och Itunes. Men hur är det egentligen, spelar det någon roll för unga från vilken app eller plattform musiken kommer ifrån?

Laura Ukkonen, som är praoelev på Svenska Yles musikredaktion, har frågat bland vännerna hur det riktigt ligger till.

- Jag älskar att ha musik i hörlurarna när jag går till och från skolan, i bussen och på gymmet. Hemma brukar jag spela musik för fullt i högtalarna. Musiken jag lyssnar på hittar jag på webbtjänsten Spotify. Det som jag extramycket tycker om med Spotify är att det finns färdiga spellistor som folk har gjort. Det gör det lättare att hitta ny musik och man får koll på vad andra lyssnar på.

Försäljningen av cd-skivor har sjunkit rejält under de senaste åren. År 2006 såldes 8 miljoner cd-skivor medan det såldes 1,5 miljoner skivor år 2015.

Samtidigt har webbtjänster som Spotify tagit över musikmarknaden. Spotify har 100 miljoner användare runt om i världen och användarna ökar med nästan två miljoner per månad. Ca 40 % använder den betalda versionen Spotify Premium. (Källor: Musiikkituottajat IFPI, statista.com)

Bra och dåligt med webbtjänster

Jag frågade fyra andra ungdomar hur de konsumerar musik i vardagen och varför de använder sig av de appar eller webbtjänster som de gör.

- Spotify är enklast och snabbast eftersom man kan göra sina egna spellistor och lyssna när man vill, säger Frida, 14 år.

Enligt Frida är Spotify värd pengarna, men hon skulle antagligen inte villa ha Spotify om hon var tvungen att betala tio euro i månaden för musiken själv.

- Dessutom har vi något slags familjesystem, så det blir billigare då man har flera Spotify-konton, nämner hon.

Alma, 15, säger att hon oftast tidigare lyssnade på YouTube men nu har hon Spotify Premium.

- Om man inte har tillräckligt bra internetuppkoppling fungerar YouTube knappt och man kan inte heller lyssna på YouTube när telefonen är låst, tillägger hon.

Carolina, 15, har inte Spotify Premium, utan en gratis version av appen.

- Reklamerna som finns i gratisversionen stör lyssnandet och man kan inte heller byta sång mer än sju gånger i timmen, berättar hon. Förut använde jag mig av en gratis app där man laddade musik som man sedan kunde lyssna på utan internetuppkoppling. Sådana appar är egentligen olagliga och artisterna tjänar inte pengar på det, men det spelade inte så stor roll för mig.

Annorlunda musik på SoundCloud

På SoundCloud laddar artister själv upp sin musik och de flesta låtar finns inte på Spotify. Appen är gratis och det går även att spara musik så att man kan lyssna på låtar utan internetuppkoppling.

- Jag tycker om SoundCloud för att det finns massor med mashups och mixar av låtar, säger Ella, 18. Man kan också ladda upp musik som man själv producerat där.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Andra alternativ? Skriv gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Text: Laura Ukkonen, praoelev på Svenska Yles musikredaktion