Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Petter - fyrtioplussaren som når ut till kidsen

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 16:52.
Boktid
Bildtext Petter är aktuell med en ny bok.
Bild: Yle

Petter är aktuell med en ny bok. Men att själv börja läsa tog sin tid för artisten som själv varit väldigt öppen med sina egna läs- och skrivsvårigheter.

För tre år sedan kom Petter ut med boken 16 rader. Med den inspirerade han tusentals unga till att börja läsa.

- Själv började jag läsa mer och mer böcker för att lära mig mer ord till mina egna låttexter. I den förra boken redovisade jag för hur låttexterna kommit till och vilken sorts litteratur jag själv blivit inspirerad av, berättar Petter.

- 16 rader har varit en bok som har varit populär för lärare att jobba med i skolan här i Sverige. En alternativ metod för svenskundervisningen, säger Petter.

I nya boken Remix har Petter bjudit in författare, skribenter och poeter att tolka hans texter.

"Jag trodde att jag var dum då jag var liten"

Petter har själv varit väldigt öppen med sin dyslexi. Han har inga problem med att prata om det. Han vill inte att barn ska känna sig mindre intelligenta bara för att man inte kan stava helt korrekt eller om man har läs- och skrivsvårigheter.

- Jag vet idag att jag inte var dum. Men jag trodde det då jag var liten. Därför är det viktigt att jag som har en röst och kan påverka går ut och gör det. Det har varit en viktig del för mig. Jag har pratat mycket om det här i skolor och jag har också åkt runt och föreläst en hel del, säger Petter.

Petter får jämnt och ständigt bekräftelse från unga. Han säger att han själv känner sig ung trots att han är 42 år och har fyra barn.

- Jag är en pappa och en gubbe för dem, men många av de som träffar mig säger att det är skönt eftersom de upplever att jag är på deras nivå. Det är ett fint betyg jag fått, det känns som att jag når ut till dem, säger Petter.

Hämtar själv inspiration till sina låttexter från böcker

Petter säger sig hämta inspiration från böcker i cirka 90 % av fallen då det kommer till att skriva låttexter. Han är själv en storkonsument av böcker och hamstrar hem en hel del, till exempel från olika antikvariat.

- Jag plockar hem en hel del gamla böcker, men läser dem inte från pärm till pärm. Jag kanske läser några sidor. Ibland halva boken, ibland hela. Jag har alltid med mig ett anteckningsblock då jag läser böcker där jag kan anteckna ner bra saker. När jag läser kan jag hitta en rytm i språket. Om jag hittar en snygg mening kanske jag gör om den lite och göra den till en egen, säger Petter.

En bok som Petter läst flera gånger är Dvärgen av Pär Lagerkvist.

- Det är en viktig bok av en viktig person. Han stod på gestapos dödslista om nazisterna hade invaderat Sverige under andra världskriget. Han kritiserade nazismen öppet och det var inte många svenskar som vågade göra det. Boken handlar om ondska och är fortfarande relevant att läsa även idag. Återkommer själv till den alltid då och då, säger Petter.

"Vi mår bra om vi skriver av oss"

Petter har studerat socialpedagogiskt ungdomsarbete och gjorde ett slutarbete som hette Skrivande som helande kraft. I den ville han föra fram att man mår bra om man skriver av sig.

- Jag pratade med en snubbe som skriver brev till sin döda släkting. Den döda släktingen kommer ju aldrig att läsa brevet men han som författat brevet får ju ut någonting. Det är en sorts självbalsamering, menar Petter.

Petter har också kommit i kontakt med 16-åringar med en taskig bakgrund. Tonåringar som tiger likt musslor och som blivit svikna av vuxna människor och som inte vill prata med någon.

- Men på kvällen när de går hem sätter de på musik och så skriver de 16 rader där de berättar om hela sitt liv, känslor och hela rubbet. Då har man ju hittat ett sätt att öppna upp dem på. Att hitta ett sätt in i dem där de faktiskt kan börja prata om sina känslor och tankar. Det är väldigt viktigt att vi lär oss kommunicera med varandra och ibland så måste vi hitta alternativa vägar, konstaterar Petter.

Hur lyckas en fyrtioplussare nå ut till kidsen?

Petter har lyckats med det som så många andra i hans ålder misslyckats med. Det vill säga tilltala och nå ut till ungdomar. Vad tror han att det beror på?

- Det är svårt att svara på det. Jag är ju mig själv, jag är den jag är och jag har kommit ganska långt i livet. Jag vågar rannsaka mig själv och erkänna misstag och säga att jag är rädd eller gråta. Jag har inga problem med det. Jag känner mig ganska trygg i mig själv, säger Petter.

Just nu är Petter aktuell med boken Remix. Där har han bjudit in flera kända kreativa personer att fritt tolka hans texter. Bland dem hittas Kajsa Grytt, Johan Hilton och Johanna Koljonen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln