Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya delikatesser tävlar i FM i mathantverk

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 16:50.
Bromarvbon Sara Randström plockar nypon för sina produkter.
Bildtext Sara Randström plockar nypon till sylt och marmelad.
Bild: Yle/Monica Slotte

FM i mathantverk är en unik chans för deltagarna att få sina produkter bedömda och få konstruktiv kritik. Det säger jurymedlemmen Marie Backrud-Ivgren från Sverige.

Det första öppna finländska mästerskapet i mathantverk lockar totalt 60 deltagare till yrkeshögskolan Novias campus i Ekenäs. I 8 olika kategorier och 29 klasser har de en möjlighet att få sina alster bedömda och jämförda med liknande produkter.

Pirrigt och förväntansfullt

Två av deltagarna är Bromarvbon Sara Randström och Tenalabon Anna Holmberg. Båda är förväntansfulla inför tävlingen där grundidén är att skapa produkter av lokala råvaror utan tillsatsämnen.

- Det är litet pirrigt. Det är ju massor av duktiga människor som deltar med jättefina produkter, säger Sara Randström.

apelsinklyftor och äppel blir marmelad
Bildtext Ingredienser till mathantverk.
Bild: Yle/Monica Slotte

Randströms specialitet ligger i att använda bär och frukter som hon förvandlar till sylt och marmelad.

Fiskeriet är aktuellt i Bromarv och fisken fungerar som ett slags varumärke för orten. Randström gör också knäckebröd i form av en fisk. Det bakas av surdeg, emmermjöl och blommor.

- Här finns många fina lokala råvaror att ta vara på. Det ligger också i tiden, att veta vad man äter. Kunderna har börjat bli mer medvetna, säger Randström.

Hon deltar också i tävlingen med en björnbärsmarmelad. Hon har jobbat med mat en längre tid, av och till.

Mormors recept är en vinnare

Tenalabon Anna Holmberg har utgått från sin mormors gamla recept för blåbärssylt.

- Jag gör en sylt på skogsblåbär, smaksatt med vanilj.

Anna Holmberg och Sara Randström delar kök för sina matprodukter.
Bildtext Anna Holmberg och Sara Randström.
Bild: Yle/Monica Slotte

Till vardags jobbar Holmström med grönsaker och säger sig vara novis inom matbranschen.

- Jag är mest med för att få respons och höra hur jag kan utveckla min produkt.

Viktigast är att det smakar gott och ser bra ut men också annat granskas

Tävlingen har en stor jury. Marie Backgrund-Ivgren är en av de 46 jurymedlemmarna som bedömer de över 170 bidragen i de finländska mästerskapstävlingarna.

I Sverige har det ordnats mästerskapstävlingar i 20 års tid. Marie Backrud-Ivgren har varit med och tävlat och hon har också suttit med i tävlingsrådet de senaste fem åren. Hon sitter med i jurygruppen som bedömer mejeriprodukterna i de finländska mästerskapen.

Marie Backrud-Ivgren är jurymedlem i FM i mathantverk i Ekenäs.
Bildtext Marie Backrud-Ivgren.
Bild: Yle/Minna Almark

När man tittar på ostar är det tre saker man ser på säger hon. Först bedömer man hur den ser ut, det vill säga ytan, formen och regelbundenheten. Sedan delar man osten och bedömer snittytan.

- Sedan kommer man till den viktigaste bedömningen som ger mest poäng och det är smak och doft.

FM i mathantverk. Bedömning.
Bildtext Det är ett allvarligt arbete att bedöma mathantverk.
Bild: Yle/Minna Almark

Då letar man efter balansen mellan surt och sött, blommiga smaker, smöriga smaker och smaker som är karakteristiska för vissa sorters ostar. Idén är att få en helhetsbedömning av smaken.

Rymdfysik hjälper vid analysen

De redskap som jurymedlemmarna använder sig av främst knivar för att dela ostarna, vatten och bröd för att äta mellan ostarna, berättar Marie Backrud-Ivgren.

- Vi äter också äpplen för att rensa smaklökarna.

Själv tillverkar Marie Backrud-Ivgren ostar på sin gård där hon har Löfsta Herrgårdsmejeri. Ostarna säljer hon till olika restauranger, flera av dem försedda med Michelinstjärnor.

FM i mathantverk. Bedömning.
Bildtext Det här behövs när mathantverk bedöms.
Bild: Yle/Minna Almark

Innan hon sadlade om och började göra ostar jobbade Backrud-Ivgren som rymdfysiker. Och visst är rymdfysiken något hon har nytta av också i sitt nuvarande arbete, säger hon.

- När man ystar blir det ofta fel och ostarna smakar inte som de ska. Då har jag väldigt stor nytta av den analytiska förmågan.

Konstruktiv kritik viktig

I Sverige är mästerskapen i mathantverk otroligt viktiga säger hon. Dels har medaljerna en stor betydelse och det är bra reklam att kunna klistra på etiketterna på sina produkter. Dels är det bra att få sina produkter bedömda av en jury.

- Vi försöker ge så konstruktiv kritik som möjligt så att man får hjälp på traven och kan utveckla sina produkter.

Dessutom är tävlingarna en social händelse där deltagarna träffar andra mathantverkare från andra delar av landet, säger Backrud-Ivgren

- Många står ju ensamma och pysslar hela året och det är jätteroligt att träffas.

Yle Nyheter: Första finska mästerskapet i mathantverk - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln